Cecilia Tengbom Berg är simskoleansvarig i Sigtuna kommun. Foto: Jens Kassnert

Hårt tryck på Sigtunas simskolor

När Sigtunas simskoleplatser släpps blir det huggsexa direkt bland föräldrarna. I år bokades vissa grupper upp på rekordtid.

  • Publicerad 09:52, 7 sep 2021

Det ringer föräldrar dagligen och undrar om det kommer till fler grupper.

Årets söktryck till simskolorna har varit märkbart högt i hela länet, det har märkts av även i Sigtuna kommun.

På bara några timmar bokades alla platser på simskolan i Midgårdsbadet.

– Jag släppte platser för de mindre barnen klockan sex på morgonen, klockan tio var allt redan fullbokat, säger Cecilia Tengbom Berg som simskoleansvarig i Sigtuna kommun.

Att det är ett högt söktryck är inte något nytt utan har länge varit något simskolorna fått tampas med. Förra året var det många som valde att avstå simskolan på grund av pandemin för att sedan söka i år istället. Som följd har årets söktryck varit märkbart högt.

– Det är första gången platserna tar slut på det sättet. Det är stor efterfrågan på platser. Det ringer föräldrar dagligen och undrar om det kommer till fler grupper, säger Cecilia Tengbom Berg.

Vill inte tacka nej

Trots det finns det inget kösystem.

– Alla simskolorna har varit väldigt populära och jag har ungefär 15-20 barn som jag ska försöka få in på något sätt. Vi brukar släppa tio platser per grupp men denna höst är det elva-tolv i varje grupp. Vi vill gärna inte tacka nej till någon.

Cecilia Tengbom Bergs förhoppning är att alla som vill ha platser ska få det. Det blir mycket fix och trix så alla som söker ska få en plats.

Fler personer har i år drunknat och att vara simkunnig är livsviktigt. Statistik från Svenska livräddningssällskapet visar att i juli i år omkom 26 stycken i drunkningsolyckor i Sverige, vilket kan jämföras med samma period 2020 då 11 personer omkom.

– Vi har väldigt mycket vatten i Sverige och självklart ska man lära sig att simma. Det har alla nytta av.

Simskola för vuxna

I områden med stor del utrikesfödda är simkunnigheten däremot lägre, även bland vuxna och Sigtuna kommun erbjuder simskolor för vuxna.

– Vi har många utländska barn i vår kommun och det är därför jag tror att vuxensim har blivit mer populärt. Förra hösten hade jag inte så många anmälda dit, då kunde jag erbjuda två dagar i veckan. Det kan jag inte nu.

På Midgårdsbadet finns flera simskolegrupper för alla åldrar. Foto: Jens Kassnert

Nästan dubbelt så många smittade

Nyheter Stora skillnader i olika områden En ökning från vecka 36 till vecka 37 i antalet smittade i Sigtuna kommun. Inget nytt dödsfall, enligt Folkhälsomyndighetens senaste rapport.fredag 24/9 10:15

Sigtuna faller i företagsranking igen

Nyheter Tappat från 16 till 75 plats på nio år När Sigtunaföretagare rankar kommunen faller den på Sverigelistan för sjunde gången på nio år.onsdag 22/9 11:57

Känd Sigtunadoldis med i "Draknästet"

Nyheter Entreprenören Jonas Eriksson hetare än någonsin I somras satt han dagligen i EM-studion och hans nya padelbana i Sigtuna stadsängar invigdes. Nu kan Sigtunabon Jonas Eriksson även titulera sig som drake.måndag 20/9 10:08