Cecilia Tengbom Berg är simskoleansvarig i Sigtuna kommun. Foto: Jens Kassnert

Hårt tryck på Sigtunas simskolor

När Sigtunas simskoleplatser släpps blir det huggsexa direkt bland föräldrarna. I år bokades vissa grupper upp på rekordtid.

  • Publicerad 09:52, 7 sep 2021

Det ringer föräldrar dagligen och undrar om det kommer till fler grupper.

Årets söktryck till simskolorna har varit märkbart högt i hela länet, det har märkts av även i Sigtuna kommun.

På bara några timmar bokades alla platser på simskolan i Midgårdsbadet.

– Jag släppte platser för de mindre barnen klockan sex på morgonen, klockan tio var allt redan fullbokat, säger Cecilia Tengbom Berg som simskoleansvarig i Sigtuna kommun.

Att det är ett högt söktryck är inte något nytt utan har länge varit något simskolorna fått tampas med. Förra året var det många som valde att avstå simskolan på grund av pandemin för att sedan söka i år istället. Som följd har årets söktryck varit märkbart högt.

– Det är första gången platserna tar slut på det sättet. Det är stor efterfrågan på platser. Det ringer föräldrar dagligen och undrar om det kommer till fler grupper, säger Cecilia Tengbom Berg.

Vill inte tacka nej

Trots det finns det inget kösystem.

– Alla simskolorna har varit väldigt populära och jag har ungefär 15-20 barn som jag ska försöka få in på något sätt. Vi brukar släppa tio platser per grupp men denna höst är det elva-tolv i varje grupp. Vi vill gärna inte tacka nej till någon.

Cecilia Tengbom Bergs förhoppning är att alla som vill ha platser ska få det. Det blir mycket fix och trix så alla som söker ska få en plats.

Fler personer har i år drunknat och att vara simkunnig är livsviktigt. Statistik från Svenska livräddningssällskapet visar att i juli i år omkom 26 stycken i drunkningsolyckor i Sverige, vilket kan jämföras med samma period 2020 då 11 personer omkom.

– Vi har väldigt mycket vatten i Sverige och självklart ska man lära sig att simma. Det har alla nytta av.

Simskola för vuxna

I områden med stor del utrikesfödda är simkunnigheten däremot lägre, även bland vuxna och Sigtuna kommun erbjuder simskolor för vuxna.

– Vi har många utländska barn i vår kommun och det är därför jag tror att vuxensim har blivit mer populärt. Förra hösten hade jag inte så många anmälda dit, då kunde jag erbjuda två dagar i veckan. Det kan jag inte nu.

På Midgårdsbadet finns flera simskolegrupper för alla åldrar. Foto: Jens Kassnert

Corona: 28 nya fall på en vecka

Sigtuna FHM ser två sannolika scenarier i vinter Färre 16 och 17-åringar sprider corona efter att många nu fått vaccinet, meddelar FHM. I Sigtuna kommun ligger smittan på en jämn nivå.fredag 22/10 9:29

Spärrvakternas toalettbesök kan kosta 100 000 kronor i böter

Nyheter ”Ett omänskligt system" säger Edilma Sebestyén i spärren på Södra station Varje gång pendeltågens spärrvakter går på toaletten måste de be om lov. Annars riskerar deras arbetsgivare böter på upp till 100 000 kronor. SL:s hemliga kontrollanter ser till att toareglerna följs.fredag 22/10 5:53

Privatperson lyckades släcka bilbrand

Nyheter Släcktes innan branden utvecklades och spred sig Brinnande föremål hittades på en bil i Märsta centrum. Bilen stod parkerad men branden lyckades släckas av en privatperson innan den tog fart ordentligt.torsdag 21/10 11:49

SVT slår upp ny redaktion i Märsta

Nyheter Lokal-tv. En del av bolagets satsning på lokaljournalistik SVT öppnar fyra nya redaktioner under 2022 – en av dessa är belägen i Märsta. Det är en del i tv-bolagets satsning på lokaljournalistik.torsdag 21/10 10:03

Olov Holst (M) vill avskaffa public service-skatt

Nyheter Kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M) debatterar för ett avskaffande av public service-skatten, tillsammans med fyra andra moderater i landet.torsdag 21/10 8:55

Här skummar fontänen i centrum över

Nyheter Nydiskat. Bus med hjälp av diskmedel Fontänen i Märsta centrum fylldes under onsdagseftermiddagen av skum. Men det råder ingen fara för allmänheten då det endast var diskmedel.onsdag 20/10 15:40