Antalet vårdplatser är nere på sommarnivåer – men patienterna är betydligt fler. Foto: Stefan Källstigen

Hårt tryck på akutsjukhusen i juli

Läget på Stockholms akutsjukhus är ansträngt och bemanningen låg. Under den senaste veckan har Danderyds sjukhus tvingats hänvisa flera patienter till Solna.

  • Publicerad 17:00, 16 jul 2018

Trycket på akutsjukhusen har varit ovanligt högt under den först halvan av juli. Akutsjukhusen har svårt att få tag på personal och i förra veckan tvingades Danderyds sjukhus hänvisa flera patienter vidare till Karolinska sjukhuset i Solna.

– Även denna vecka är antalet öppna vårdplatser vid akutsjukhusen under det önskade. Det innebär ett mycket högt tryck på akutsjukhusen, sa Johan Bratt, chefsläkare för Stockholms läns landsting i ett pressmeddelande på fredagen.

2 100 fler till närakuterna

Till närakuterna och husläkarjourerna kommer patienter som annars skulle ha sökt vård på akutsjukhusen. Dit kom 2 100 fler patienter under förra veckan, jämfört med samma vecka förra året. Antalet akutpatienter ökade med sammanlagt 1 000 patienter i länet och andelen sjukare patienter hade också blivit fler.

För att klara trycket har flera närakuter utökat sin personal på kvällstid. Enligt Johan Bratt har arbetet fungerat väl trots det ökade trycket.

– Närakuterna fungerar väl även nu under sommaren. Där kan patienterna få hjälp om man till exempel brutit något och behöver röntgas. Det är bra att allt fler kontaktar 1177 Vårdguiden för att få råd om var och när det är bäst att få vård, säger han.