Nedringd. Lilian Carleson, kommunens vaccinsamordnare berättar: "Syftet att vaccinera vår personal är inte i första hand för att skydda personalen, utan att inte överföra smitta från personalen till våra brukare." Foto: Pressbild/Täby kommun

Hårt tryck för att få vaccin "Övertalning och mutförsök"

Vem som ska få sitt vaccin först är just nu en het fråga – trots tydliga prioriteringsgrupper. Täbys medicinskt ansvariga sjuksköterska vittnar om mutförsök och folk som försöker övertala henne att ge dem sprutan: "Det är osmakligt".

  • Publicerad 11:30, 8 feb 2021

Det är ett oerhört kattrakande att få sitt eget vaccin.

Intresset för att vaccinera sig har visat sig vara gigantiskt. Täbys medicinskt ansvariga sjuksköterska och vaccinansvarig, Lilian Carleson, berättar om försök till att muta till sig vaccinet och avundsjuka.

– Det är osmakligt. Det är ett oerhört kattrakande att få sitt eget vaccin, allmänheten ringer och finner anledningar till att komma in i en högre prioriterad grupp, säger Lilian Carleson.

Dessutom har folk blivit upprörda när chefer inom kommunen fått vaccinet. Lilian Carleson förklarar att det bara handlar om personer som behövt ha sprutan, eftersom de på olika sätt arbetar med själva vaccineringen.

– Det finns hos en del personal en avundsjuka när någon fått en möjlighet att bli vaccinerad. Om vi ordnar vaccination för 400 personer på en dag, kan jag inte ha personal som kan vara smittspridare. En restdos till en sådan personal, det är mitt ansvar, säger Lilian Carleson.

Stor logistikapparat

Runt om i landet har det rått brist på vaccin. I Västra Götaland har man fått pausa personalvaccineringen för att det inte varit tillräckligt ens till de äldre på boenden.

Likaså i Täby har man fått pausa när man inte fått in den mängd de hade förberett sig på. De runt 800 personer som bor på äldreboenden har dock precis blivit färdigvaccinerade i förra veckan. Här är det i stället den kommunala vård- och omsorgspersonalen som drabbas.

– Därav blir det köbildning. Alla vill ha vaccinet direkt. Nu är vaccinet påfyllt men det gäller att få samma vaccin till dos ett och två. Vi kan inte släppa på fler till första vaccineringenstillfället innan vi vet att det kommer finnas samma vaccin till dig om tre veckor. Att det skulle vara vårdpersonal som inte vill ha vaccinet som media rapporterat har vi inte märkt av i någon större utsträckning.

Digital information

Kommunen kan inte påverka Folkhälsomyndighetens prioritetsordning i de enskilda fallen, man har inte tillgång till eget vaccin utan det är regionen som kommer ut och vaccinerar.

För att nå ut med information till äldre går man nu ut i digitala sändningar genom kommunens seniorcenter Seniornet.

– Det har varit otroligt populärt. Vårdcentralerna och kommunen har tidigare blivit nerringda när alla letar efter information.

Nästa sändning är torsdagen den 18 februari.

Zoomträff. Malin Sandberg verksamhetsansvarig Täby vårdcentral och Lilian Carleson uppdaterar seniorer under en zoomträff. Foto: Anne Lichtenstein

Statistik i Täby 4 februari 2021

Enligt de senaste siffrorna har 85 500 doser levererats till regionen. 40 535 personer har fått dos ett, och 5 589 dos två, och är då färdigvaccinerade.

Vaccinerade boende i Täby (dock säger statistiken inget om den kommunala vård- och omsorgspersonalen då fleratalet inte är boende i Täby och annan personal som inte jobbar i Täby men blivit vaccinerade bor där.)

Antal dos 1: 1 215 (2.16%)
Antal dos 2: 147 (0.3%)

I helgen vaccinerades ett stort antal personer inom kommunal vård och omsorg med sin andra dos.

Information för äldre: Taby/seniornet.se

Visa merVisa mindre