Intresset för att vaccinera sig har visat sig vara gigantiskt. Täbys medicinskt ansvariga sjuksköterska och vaccinansvarig, Lilian Carleson, berättar om försök till att muta till sig vaccinet och avundsjuka.

– Det är osmakligt. Det är ett oerhört kattrakande att få sitt eget vaccin, allmänheten ringer och finner anledningar till att komma in i en högre prioriterad grupp, säger Lilian Carleson.

Dessutom har folk blivit upprörda när chefer inom kommunen fått vaccinet. Lilian Carleson förklarar att det bara handlar om personer som behövt ha sprutan, eftersom de på olika sätt arbetar med själva vaccineringen.

– Det finns hos en del personal en avundsjuka när någon fått en möjlighet att bli vaccinerad. Om vi ordnar vaccination för 400 personer på en dag, kan jag inte ha personal som kan vara smittspridare. En restdos till en sådan personal, det är mitt ansvar, säger Lilian Carleson.

Stor logistikapparat

Runt om i landet har det rått brist på vaccin. I Västra Götaland har man fått pausa personalvaccineringen för att det inte varit tillräckligt ens till de äldre på boenden.

Likaså i Täby har man fått pausa när man inte fått in den mängd de hade förberett sig på. De runt 800 personer som bor på äldreboenden har dock precis blivit färdigvaccinerade i förra veckan. Här är det i stället den kommunala vård- och omsorgspersonalen som drabbas.

– Därav blir det köbildning. Alla vill ha vaccinet direkt. Nu är vaccinet påfyllt men det gäller att få samma vaccin till dos ett och två. Vi kan inte släppa på fler till första vaccineringenstillfället innan vi vet att det kommer finnas samma vaccin till dig om tre veckor. Att det skulle vara vårdpersonal som inte vill ha vaccinet som media rapporterat har vi inte märkt av i någon större utsträckning.

Digital information

Kommunen kan inte påverka Folkhälsomyndighetens prioritetsordning i de enskilda fallen, man har inte tillgång till eget vaccin utan det är regionen som kommer ut och vaccinerar.

För att nå ut med information till äldre går man nu ut i digitala sändningar genom kommunens seniorcenter Seniornet.

– Det har varit otroligt populärt. Vårdcentralerna och kommunen har tidigare blivit nerringda när alla letar efter information.

Nästa sändning är torsdagen den 18 februari.