Härifrån kommer mordvapnen

Vapen beställs och smugglas till Järva. Polisen har även hittat vapengömmor i hyreshus.

  • Publicerad 12:39, 30 aug 2016

I två hisschakt på Risningeplan i Tensta hittade polisen förra året automatvapen och gevär. I ett källarförråd på Askebygränd i Rinkeby hittades en annan vapengömma.

– Tunga vapen gömmer kriminella på andra platser än i hemmet. Sådana vapen brukar inte flashas med på samma sätt. Pistoler bär man på sig eller gömmer hemma, det blir på så sätt närmare tillhands att de används vid konflikter, säger Erik Nylander, yttre gruppchef för polisens Fenixgrupp.


Glockpistol – vanligaste vapnet i Järva, enligt polisen.


Glock-pistoler är den vanligaste typen av pistoler som används i Järva. Det förekommer också AK57 och Kalasjnikov.

– Vi upplever att det finns fler vapen i området nu och skjutningarna är fler.

Vapnen smugglas till Sverige, främst från Tjeckien, Balkan, och Slovakien. I oktober 2014 gjorde Tullverket ett stort vapenbeslag i Malmö. Tio Glock-pistolar stoppades i tullen. Vapnen var på väg till Järva.

På dolda facebook-sidor och på andra forum säljs vapen. Men vanligast är att försäljningen sker från mun till mun via kriminella kontakter.

– Man kan köpa pistoler i området för mellan 6 000 och 10 000 kronor, säger Erik Nylander.

”Man kan köpa pistoler i området för mellan 6 000 och 10 000 kronor”

Erik Nylander, polis

Enligt Jacob Ekström, gruppchef för polisens Fenixgrupp, beslagtas inte mycket vapen i området, trots att polisen upplever ett ökat flöde.

– Vi jobbar inte tillräckligt mot detta brott. Samhället tycker ju dessutom inte att det är så allvarligt att inneha ett vapen. Man blir inte häktad och man får inte så sträng påföljd.

Utöver smugglingen tillverkas också vapen av importerade delar. Många vapen som säljs från andra länder är igenpluggade, men med enkla medel kan delar bytas ut och göra vapnet brukbart igen.

Nu vill EU-kommissionen ha striktare lagstiftning när man beställer vapen på distans, beställare och den som hämtar ut vapen måste vara samma person.

– Vi vill se en skärpning av lagstiftningen för alla medlemsländer. Det skulle minska risken för att lagliga vapen hamnar i fel händer, säger Johan Wullt, presschef på EU-kommissionen i Sverige.