Brevbäraren Jacob Sandén är musiker på fritiden. Foto: Mikael Andersson

Hårdrockande brevbäraren drömmer om livet som musiker

När Skälbybon Jacob Sandén inte delar ut post är han iendröm – ett melodiskt metalprojekt som tänjer på gränserna för hur hårdrock ska låta. Efter att ha släppt en EP gör han sig nu redo för att i vår lira in den första fullängdaren.

  • Publicerad 10:39, 17 mar 2021

Jag tror att det är ganska vanligt med musiker bland brevbärare

"Jag har hållit på med musik i många år, spelat i band och skrivit låtar i många olika genrer. Men det som alltid legat mig närmast hjärtat musikaliskt är hårdrock och metal. Jag har alltid velat starta ett band där jag gör precis den musik som jag själv vill höra, men som jag känner kanske inte riktigt har funnits.

iendröms musik skulle jag beskriva som melodisk rock/metal/synth. För att man ska förstå och uppskatta projektet måste man nog ha ett ganska öppet sinne, eller tycka om inte bara ren hårdrock utan lite mer melodisk musik. På ett sätt är det tungt, hyfsat hårt och med energi, samtidigt som det är melodiskt och nästan lite poppigt. Grejen var att jag ville göra musik utan regler, jag ville inte hålla mig till vissa förutfattade meningar om hur musik inom hårdrock eller synth ska låta.

Jag har inget band att spela med så jag gjorde allt själv. För att få till ett liknande sound med flera musiker hade man kanske behövt ta folk från lite olika genrer: någon som spelat i ett 80-talsband, någon som lirat ren metal och så vidare. Jag har ju en långsiktig plan om att det vore kul att sätta ihop ett band, men just nu handlar det mer om att få ihop själva musiken, skriva fler låtar och bygga en publik.

Att jobba professionellt som musiker vore drömmen. Men det är mycket jobb för att nå dit, man får se det lite som ett maratonlopp där man bygger upp det långsamt steg för steg. Jag jobbar som brevbärare och brukar faktiskt ha med en skiva ute på turen, ifall jag skulle stöta på någon jag känner igen som jag vet är musiker.

Jag tror att det är ganska vanligt med musiker bland brevbärare, men jag vet inte om det stämmer. Åtminstone för några år sedan var det ganska lätt att få vikariat eller timanställning. Det är bra – i synnerhet om du spelar i band och ska iväg ett par veckor på miniturné – att det är lätt att vara ledig några veckor och sedan komma tillbaka och jobba vidare."

Diggar Göteborgsmetal och Abba

Ålder: 39

Bor i: Skälby

Är: Brevbärare och musiker

Aktuell: Med sitt musikprojekt iendröm. I februari kom EP:n Dreams och i vår går han in i sin hemmastudio för att spela in en LP.

Tre favoritplattor: "Projector" av Dark Tranquillity, "Soundtrack to Your Escape" av In Flames, "Abba Gold" av Abba.

Visa merVisa mindre

Enmansbandet

"Gitarr är det jag spelar mest, men även bas, trummor, keyboard, piano. Och sång. Sedan jobbar jag mycket med elektroniskt, programmering och samplingar. Och när jag började i musikskolan var det en del blockflöjt och trumpet. Det skulle säkert också gå att använda i en låt på något sätt."