RESPEKTLÖST. Sida har ingen respekt för demokratiskt fattade beslut, hävdar Ebba Östlin (S). Foto: Mostphotos

Hårda anklagelser mot Sida efter nya uppgifter

Regeringen beslutade att Sida skulle flytta från Östermalm till Botkyrka. Men myndigheten tycks ha haft helt andra planer. "Sida kan väldigt mycket om konflikter i andra länder, men de verkar inte veta någonting om svenska förorter", säger Ebba Östlin (S), kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka.

  • Publicerad 20:22, 17 sep 2020

Tidigare i veckan kunde nätmagasinet Omvärlden avslöja att Sida visat intresse för lokaler i Sundbyberg, trots att regeringen beslutat att myndigheten skulle flytta till Botkyrka.

Bland annat hade Sida flera mejlväxlingar och möten med ett av världens största bolag för fastighetsrådgivning, Cushman & Wakefield, som föreslog att Sida skulle titta närmare på SEB:s tidigare lokaler i Rissne. Detta skedde samtidigt som myndigheten gång på gång, under två års tid, sade nej till uppemot 15 olika lokalförslag som presenterades i Botkyrka.

– Jag önskar jag kunde säga att jag blev förvånad. Men Sidas agerande har varit märkligt hela vägen. Det som nu avslöjas visar att Sida aldrig har varit intresserade av att hitta lösningar och flytta till Botkyrka, säger Ebba Östlin.

Enligt henne har Sidas ovilja att flytta till lokaler i Botkyrka märkts av under lång tid.

– Jag har haft den här känslan hela tiden. På ett sätt känns det som en bekräftelse på att min magkänsla var rätt. Men det är beklämmande att en myndighet som Sida har så lite respekt för demokratiskt fattade beslut. Det är regeringen som beslutat att de skulle flytta till Botkyrka.

Vill inte kommentera

Marie Ottosson är överdirektör på Sida. Hon vill inte uttala sig om den eventuella oviljan att flytta till Botkyrka och vill inte kommentera något innan ett flyttbesked ska presenteras, något som förväntas ske i oktober.

På Sidas intranät skriver hon att Sida haft kontakt med Cushman & Wakefield för att göra en omvärldsbevakning efter att de 2018 fick uppdraget att flytta från Östermalm. Detta för att "få en så bra lokal som möjligt, för att använda våra resurser så effektivt som möjligt och nå ett bättre resultat för fattiga människor ute i världen”.

Huddinge ger sig in i dragkampen om Sida

Om Sida anser att detta inte kan utföras från lokaler i Botkyrka framgår inte. Men Ebba Östlin anser att myndighetens agerande talar sitt tydliga språk.

– Det här visar att Sida har väldigt mycket fördomar om Botkyrka. Sida kan väldigt mycket om konflikter i andra länder, men de verkar inte veta någonting om svenska förorter. Det är ytterst märkligt. Och det är problematiskt att det finns så mycket fördomar i en myndighet som Sida, som jobbar med sådana här viktiga frågor.

Sidaflytten

✓  Nätmagasinet OmVärlden begärde ut mejl från Sida, som visar att de mejlat och haft möten med fastighetsrådgivningsbolaget Cushman & Wakefield, där lokaler i Sundbyberg diskuterades, samtidigt som Sida egentligen skulle leta lokaler i Botkyrka.

✓  När Sida gjorde en medarbetarundersökning under 2019 svarade 25 procent att de tänkte säga upp sig om det blev en flytt till Botkyrka.

✓ Hyresavtalet för Sidas lokaler på Östermalm går ut 30 juni 2022. Besked om var myndigheten ska flytta ska lämnas i oktober i år.

Visa merVisa mindre