Fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M) räknar med att försäljningen av Vällingby centrum kan genomföras under 2020. Foto: Anders Göransson

Hård kritik när Vällingby Centrum ska säljas i miljardaffär

Vällingby centrum ska säljas – och det väntas bli en miljardaffär. – Staden äger för mycket fastigheter. Det är inte försvarbart ur skattebetalarnas perspektiv, säger Dennis Wedin (M). Men oppositionen rasar över beskedet.

  • Publicerad 05:30, 11 okt 2019

I höstas var uppmärksamheten stor när det avslöjades att staden utredde en eventuell försäljning av Vällingby centrum. Den processen går nu vidare och försäljningen väntas ske redan nästa år, som Mitt i kunde avslöja tidigare i veckan.

– Det behöver inte vara staden som har de bästa idéerna om hur man driver ett centrum. Vi ska fokusera på kärnuppdraget. Det här är pengar som går in till stadens kassa, och det behövs med tanke på den investeringstakt vi har, säger bostads- och fastighetsborgarrådet Dennis Wedin.

Söker långsiktig köpare

Staden kommer att genomföra en värdering. Köpeskillingen väntas handla om över en miljard, enligt Wedin, men det handlar inte bara om att sälja till högstbjudande.

– Jag är mån om en process där vi säkerställer en seriös, långsiktig köpare, som vill utveckla Vällingby centrum.

Men en försäljning betyder ju att staden förlorar kontrollen över hur centrumet utvecklas…?

– Ja, till viss del. Men vi kontrollerar vem som köper och samtidigt tappar vi, ur ett ekonomiskt perspektiv, den finansiella risk det innebär att äga ett centrum.

Oppositionsborgarrådet Karin Wanngård är djupt kritisk.

– Vi såg hur det gick när de sålde centrumanläggningar förra gången de styrde Stockholm. De gick till riskkapitalister och vi ser följderna fortfarande. De ville inte satsa och rusta upp, och det är fortfarande väldigt tufft i flera av de centrum som gick med i den försäljningen.

”Innerstan som gäller”

Wanngård syftar på storaffären när brittiska Boultbee 2007 köpte tio centrumanläggningar av staden – bland annat Hässelby gård – men ett par år senare tvingades lämna dem i ett skick som enligt många bedömare var bedrövligt.

Karin Wanngård ser den nu planerade försäljningen som ett exempel på att den grönblå majoriteten inte vill satsa på ytterstaden.

– De lägger miljarder på att renovera Östermalmshallen, men de säljer Vällingby centrum. Det är innerstan som gäller, resten existerar inte i deras ögon.

V: ”Lär inte av tidigare misstag”

Vänsterpartiets oppositionsborgarråd Clara Lindblom har liknande kritik.

– De blågröna verkar inte lära av sina tidigare misstag. Vi har sett flera gånger förr hur en utförsäljning av centrum fått allvarliga konsekvenser för både boende och handlare med chockhöjda hyror och kraftigt försämrad service.