Felprioriterat. "De tjänstemän som jobbar på våra kommunala bolag måste fokusera på pandemin och säkerställa så att folk inte blir vräkta för att de inte har råd att betala hyran, de ska inte jobba med ombildningar", säger oppositionsborgarrådet Karin Wanngård (S). Foto: Sacharias Källdén/Stockholms stad

Hård kritik mot ombildningar i coronatider

Staden planerar att genomföra de pågående ombildningarna i Stockholm. Nu riktar oppositionsborgarrådet Karin Wanngård (S) hård kritik mot processen, som hon menar saknar tydliga riktlinjer trots rådande pandemi.

  • Publicerad 12:09, 19 maj 2020

Samtidigt som coronapandemin pågår fortsätter ombildningsprocessen av delar av allmännyttans hyresbestånd i Stockholms ytterstad.

Det har fått oppositionsborgarrådet Karin Wanngård (S) att reagera kraftigt och hon har nu lämnat in en skrivelse till koncernstyrelsen för Stadshus AB, där hon bland annat kräver att ”riktlinjer tas fram omgående som reglerar hur processen ska gå till med hänsyn till covid-19, rådande rekommendationer och lagar”.

– Under rådande läge är det väldigt oansvarigt att genomföra köpestämmor och värderingar och att lägga det här i knät på nuvarande hyresgäster, säger Karin Wanngård.

Staden har gett klartecken för ombildning av över 2000 lägenheter i Hässelby, Grimsta, Sätra, Skärholmen, Västertorp, Rågsved, Fagersjö och Bagarmossen. I slutet av april togs ytterligare ett kliv då sex av fastigheterna officiellt erbjöds till de nya bostadsrättsföreningarna att köpa.

"Inte ansvarsfullt någonstans"

Men ännu återstår flera steg, bland annat ska kraven på föreningarna uppfyllas och finansiering ordnas och godkännas.

– Vi vet ju de facto inte hur det kommer att se ut med ekonomin i en nära framtid. Men vi vet att den kommer att drabbas i pandemin, och att i det läget då lägga en säljfest är inte ansvarsfullt någonstans, säger Karin Wanngård.

Under processen har det blågröna styret varit tydliga med försäljningarna ska ske till marknadspris. Något som Karin Wanngård menar inte längre är fallet, enligt beräkningar som gjorts mellan föreslaget försäljningspris och marknadens slutpriser vid enskilda bostadsrättsförsäljningar.

– Vår kritik kvarstår naturligtvis om att vi inte anser att man ska sälja ut stockholmarnas egendomar. Nu är det bevisat att man även rear ut och säljer till underpris, säger hon.

Annan typ av försäljning

Dennis Wedin (M), bostads- och fastighetsborgarråd, håller inte med om att fastigheterna "reas ut".

– Det handlar ju här om att respektive fastighet säljs till en bostadsrättsförening. Det är en annan typ av försäljning än när enskilda lägenheter säljs genom budgivning via Hemnet, säger han.

På grund av pandemin har staden gett bostadsrättsföreningarna längre tid på sig att få ihop till ett köp, nu ett halvår. Och enligt Dennis Wedin undersöker man olika lösningar för att kunna genomföra möten coronasäkert, genom till exempel digitala stämmor och fullmakter. Men det finns inga planer på att skjuta upp processen.

– Nej, men om en bildad bostadsrättsförening exempelvis skulle önska mer tid med anledning av pandemin så får vi ta ställning till det.