Hård kritik mot Apple-butiken på stormöte

Under torsdagens möte om Apples planer på en butik i Kungsan var stämningen bitvis upprörd och kritiken hård från flera besökare.

  • Publicerad 18:30, 23 aug 2018

På plats på mötet fanns såväl politiker och tjänstemän som engagerade medborgare. De som hördes var kritiska till byggplanerna i Kungsträdgården. Bitvis var stämningen upprörd.

– När man byggde Waterfront sa man också att det skulle vara genomskinligt och inbjudande för stockholmarna. Och hur blev det? En stor koloss intill Stadshuset. Nu gör ni precis samma sak igen, sa en åhörare och fick applåder.

Så vill Apple bygga butik i Kungsträdgården

Totalt har ett hundratal synpunkter inkommit till stadsbyggnadskontoret under den öppna samrådstiden, som inleddes den 4 juli och avslutas 12 september.

Välbesökt. Många kom för att lyssna och uttrycka sina åsikter. Foto: Mimmi Epstein

Synpunkterna på byggplanerna har i huvudsak handlat om att huruvida en elektronikjätte ska få rätt att bygga på en sådan central plats som Kungsträdgården eller inte. . Samt att den tänkta byggnaden uppges skärma av entrén mot Hamngatan och bidra till en kommersialisering av platsen.

– Vi är inte emot en Apple-butik men vi tycker att platsen är helt fel, säger Birgitta Palmertz som delade ut flygblad utanför möteslokalen.

En annan kvinna kallar Kungsträdgården för "helig".

– Jag var med och slogs för almarna på 1970-talet, säger hon.

På plats fanns även Erik Slottner (KD) som är emot bygget i Kungsan och har föreslagit Norrmalmstorg som en alternativ plats för en butik. Cecilia Obermüller (MP) närvarade också.

– Utformningen är inte acceptabel, vi kommer att säga nej till nuvarande förslag, säger hon.

I DAG: Stormöte om Apple-butik i Kungsan