Hård debatt om vårdkön – går de med privat försäkring före?

Det blev en het debatt om de privata sjukvårdsförsäkringarna i regionfullmäktige på tisdagen. Talla Alkurdi kallade systemet för orättvist och skamligt – medan Anna Starbrink betackade sig för ”klasskampsretoriken”.

  • Publicerad 12:07, 11 feb 2020

Går patienter med privata sjukvårdsförsäkringar före i vårdkön?

Frågan debatterades livligt vid tisdagens regionfullmäktige.

Detta sedan DN strax före jul avslöjat att många privata mottagningar som har avtal med Region Stockholm, samtidigt som de har avtal med försäkringsbolag, prioriterar försäkringspatienterna.

– De privata sjukvårdsförsäkringarna finns ju just för att man ska kunna runda vårdkön, sade Talla Alkurdi (S), som tagit initiativ till debatten.

Ska utredas av Ivo

Enligt hälso- och sjukvårdslagen ska den som har störst behov av vård gå först. Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd, sade att hon förväntar sig att de vårdgivare som regionen anlitar följer lagen.

Nu ska de informeras om regionens syn på saken. Företeelsen är även anmäld till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, eftersom regionen själv inte kan gå in i journaler och kontrollera vem som haft störst behov av vård.

Vinstintresset styr

Men oppositionspolitikerna lugnades inte av beskedet.

– Vårdgivarna kan lagen, men det handlar om vinstdrivande bolag, och försäkringsbolagen betalar bättre än regionen. Läkare har slagit larm om att de får avslag på remisser medan försäkringspatienter tas emot. Jag tycker man ska sätta dit de vårdgivare som beter sig på det här sättet, sade Jonas Lindberg (V).

Talla Alkurdi påpekade att laboratorieföretaget Unilabs, som vann upphandlingen i regionen men inte klarade av att ge provsvar i tid, samtidigt gav försäkringsbolagen gräddfil.

– Är det rättvisa? Är det jämlikt? Det är skamligt att låta det fortsätta, sade hon.

Gillar inte klasskamp

Anna Starbrink betackade sig för ”klasskampsretoriken” och menade att bästa sättet att komma åt problemet är att få bort vårdköerna, som ju är orsaken till att människor tecknar privata försäkringar.

Oppositionen menar att regionen i sina avtal kan skriva in att vårdgivarna inte samtidigt får ha avtal med försäkringsbolag. Det är något som den blågröna majoriteten säger att man inte har rätt att kräva.