LEKFULL PARK. Valleby finns mitt i Skogås, i parken som utformats efter böckerna om Lasse-Majas detektivbyrå. Foto: H Lindgren

Härbreparken vinner Huddinges byggnadspris

Barnens favorit är årets vinnare av Huddinges byggnadspris. Härbreparken i Skogås, som är utformad efter böckerna om Lasse-Majas detektivbyrå, kammade hem nästan hälften av rösterna.

  • Publicerad 09:10, 13 okt 2020

Förra året prisades en arkitektritad villa med hemmarestaurang. I år är det en lekfull plats som kammade hem Huddinges byggnadspris 2020.

https://www.mitti.se/nyheter/i-vinnarhuset-finns-en-lyxig-hemma-hos-restaurang/lmsjq!7158537/

Vinnaren är den lekfulla Härbreparken i Skogås. Mitt i miljonprogrambebyggelsen har Lekplatsbolaget utformat en park baserat på böckerna om Lasse-Maja av Martin Widmark med illustrationer av Helena Willis.

I parken finns staden Valleby, där Lasse-Majas detektivbyrå löser mysterier. 

– Det är första gången som en lekplats vinner Huddinge byggnadspris och det känns såklart jätteroligt att det finns en sådan bredd av uppskattade byggnadsverk i Huddinge. Många människor har upptäckt den välbesökta och fina parken. Ett stort grattis till Härbreparken, säger Nicholas Nikander (L), kommunalråd med ansvar för samhällsbyggnadsfrågor i Huddinge kommun.

Miniatyrstad i återvunnet material

Lekplatsen har byggts specifik för Härbreparken. Den är uppbyggd i form av en miniatyrstad med flera små hus från böckerna. Återvunnet material som gamla kaffeburkar, glasögon, plåttak och träpaneler har använts i utformningen.

Fyra byggnationer i Huddinge var nominerade. Förutom Härbreparken var det Skapaskolan i Rosenhill, del av kvarteret Brandstegen i Sjödalen och O-huset i Flemingsberg.

Totalt kom det in 1 210 röster. Härbreparken kammade hem nästa hälften (45 procent) av rösterna. På andra plats kom Skapaskolan i Rosenhill.

Priset är en plakett av konstnären Håkan Bull som kan fästas på byggnaden. Priset delas ut vid kommunfullmäktiges sammanträde i december.