Kadir Kasirga (S) diskuterar med Harald Walczok. Foto: Pekka Pääkkö

Harald i Lokstallet har storslagna visioner

Harald Walczok har storslagna visioner. Framför allt för ett allaktivitetshus i Hässelby. Men kommer de någonsin bli av? Mitt i mötte Harald och stadsdelsnämndens ordförande Kadir Kasirga för att diskutera.

  • Publicerad 19:07, 12 okt 2017

Harald Walczok har sysslat med återbruk sedan han var tio år.

– Jag letade saker ute och sålde dem. Det handlar inte bara om att tjäna pengar, utan också om att visa för folk att det faktiskt går att ta vara på saker och ting, säger han.

Harald har alltid sett möjligheter. I dag driver han sin verkstad i det så kallade Lokstallet i Riddersvik, där han har hållit till sedan 1993. Sedan dess har han blivit ”Harald i Lokstallet” med hela Hässelby.

– Det finns så mycket trädgårdsmaskiner som man kan rusta upp och använda, att köpa nytt är slöseri, tycker han.

”Det behövs fler aktiviteter i Hässelby villastad”

Och det dröjde inte länge efter flytten på 90-talet förrän Harald kom på idén om att starta ett allaktivitetshus i Hässelby.

– Jag har en idé om att det borde finnas en plats där alla är välkomna för att syssla med återbruk. Det behövs fler aktiviteter i Hässelby villastad och ett aktivitetscenter där man kan snickra, måla, mecka och svetsa vore välbehövligt. Fler behöver sysselsättning här, säger Harald Walczok, och riktar sig till stadsdelsnämndens ordförande Kadir Kasirga (S), som är på besök.

Vill ersätta Allhuset mitt i byn

Harald tar upp att Allhuset Mitt i byn, som startade i början av 2010-talet i Hässelby gård. Tanken var att skapa en mötesplats för alla, men framförallt unga vuxna. Här kunde besökaren bland annat spela fotboll, schack eller dataspel i grupp. Allhuset finansierades av allmännyttan men när treårsprojektet gick ut hade stadsdelen inte råd att driva det vidare längre. Harald menar att det behövs en ersättare.

Kadir Kasirga (S)  menar att det redan finns insatser

Kadir Kasirga (S) påpekar att stadsdelen gör flera andra insatser för att sysselsätta medborgarna.

– Vi har Stockholmsjobb (som innebär att staden betalar ett bidrag till offentliga verksamheter som anställer personer långt från arbetsmarknaden, reds. anm.) och Arbetsforum för funktionshindrade till exempel. Men det kanske inte finns exakt det formatet som Harald efterfrågar, erkänner Kadir Kasirga, som också tar upp medborgarhuset Trappan och Hässelbygårdsskolan som under senaste tiden har öppnat upp ännu mer för föreningslivet.

Kadir Kasirga (S) diskuterar med Harald Walczok.

Men Kasirga ser också potential i Folkets hus i Riddersvik, som enligt honom skulle kunna bli en större mötesplats nu när fler bostäder planeras i området.

– Men nu hamnar ju Folkets hus mitt i ett privat bostadsområde, påpekar Harald Walczok.

– Det behöver inte utesluta varandra, vi måste kunna hjälpas åt. Allt behöver inte heller komma från det offentliga , säger Kadir Kasirga.

Återbruk finns redan i Bromma

Ett exempel på en satsning som var tänkt att drivas av föreningar och inte av stadsdelsförvaltningen är Vita villan. När beslutet om att medborgarkontoret skulle flytta in till biblioteket i Åkermyntan kom beskedet att Vita villan skulle bli föreningsdrivet. Men nu ska stadsdelsförvaltningen återigen driva egen barn – och ungdomsverksamhet där.

Harald Walczoks dröm om en återbruksverksamhet har redan öppnat i västra Stockholm. Men inte i Hässelby – utan i Bromma. I våras öppnade återbrukshuset på Bromma återvinningscentral. Tanken är att den som besöker huset ska kunna få hjälp av personal att avgöra vilka saker som kan lämnas till just återbruk, eller bör återvinnas på ett miljöriktigt vis.

– Vi får tittat på hur vi kan hitta varandra i det här. Återbruk av trädgårdsmaskiner hade jag inte tänkt på. Jag kan lyfta det här under budgetförhandlingar, säger Kadir Kasirga.

”Jag har tappat gnistan”

Harald är frustrerad att det inte redan finns, eftersom han har lobbat för ett allaktivitetshus i så många år.

– Det känns meningslöst, man kan hålla på hur mycket som helst men jag får ingen respons. Jag har snart tappat gnistan, säger Harald, som ändå knappast kommer att ge sig – nu vill han få till ett möte med den nya stadsdelsdirektören Denise Melin för att presentera sin idé.

Fakta

Några av Haralds idéer

Allaktivitetshus

Ett hus där alla är välkomna att vara kreativa genom att snickra, svetsa, mecka eller skapa på andra sätt.

Pir med restaurang

Bygga en pir vid Bergshamns brygga som kan fungera som en mötesplats för alla Hässelbybor. Här skulle till exempel en restaurang inhuseras.

Byt namn på Hässelby – till Hesselby

Harald tycker att staden borde byta tillbaka till att stava Hässelby med E. ”Dels för att understyka att Hesselby är en alldeles speciell och intressant förort och dels för att vi då skulle kunna börja om på nytt med utvecklingen av stadsdelen”.

Rusta upp Lokstallet

Harald planerar att bygga en ny verkstad på sin tomt och i samband med det ta bort containrar och bodar på tomten. Hans vision är också att göra delar av tomten till ”ett kultursmycke” med bland annat en gammaldags bensinstation från 30-talet och en korvkiosk från 50-talet.

Visa merVisa mindre

Fakta

Om Harald Walczok

Namn: Harald Walczok

Kallas: ”Harald i Lokstallet” och ”Bysmeden”

Ålder: Firade 60-årsdagen på Riddersviks gård den 16 september, och uppträdde gjorde den tidigare The Boppers-sångaren Peter Jezewski tillsammans med 60-talsbandet New Generation.

Aktuell med: Startar just nu en stiftelse som ska jobba för att utveckla Riddersviks gård, med första mål att bygga en dansbana. Han ska också koppla samman alla eldstjälar i Hässelby och hoppas få till ett förutsättningslöst möte för att se vad alla kan åstadkomma tillsammans. Under året har han för andra sommarhalvåret i rad haft motorträffar vid Riddersviks gård, och han är också initiativtagare till mopedrallyt Harald Nielsen memorial. Driver sin verkstad där han bland annat reparerar trädgårdsmaskiner och cyklar.

Familj: ”Jag har mina vänner, både utanför och i kyrkan”.

Motto: ”Bättre att lyssna till den sträng som brast än aldrig spänna en båge” från Verner von Heidenstams dikt ”Åkallan och löfte”.

Visa merVisa mindre