Häradsallmänningen går Järfälla till mötes

Olika syn på arrendeavtalets längd satte stopp för Järfälla kommuns arrende av marken där gokartbanan ligger. Det sa kommunstyrelsens ordförande Claes Thunnblad (S) så sent som i går. Men nu visar det sig att markägaren Sollentuna Häradsallmänning gick Järfälla till mötes redan i förra veckan.

  • Publicerad 09:36, 19 dec 2017

– Ja, Järfälla ville ha ett 2-årigt avtal så häradsallmänningen kom med ett förslag där man skulle skriva ett 5-årigt avtal men som kan avbrytas efter två år om man inte har hittat en långsiktig lösning under den tiden, säger Magnus Ramstrand (KD), kultur- och fritidsnämndens ordförande i Sollentuna.

I det första förslaget från Sollentuna Häradsallmänning skulle Järfälla kommun arrendera området där gokartbanan ligger i tio år, och under den tiden hyra ut i andra hand till Järfälla MK.

Järfälla ville ha kort avtal

De tre klart största delägarna i häradsallmänningen – Sollentuna, Stockholm och Järfälla – skulle gemensamt ta kostnaden för arrendet efter att motorklubben betalat sin del. Eftersom kommunerna får tillbaka pengar av häradsallmänningen då dess intäkter ökar så skulle nettokostnaden per kommun bli endast cirka 70 000 kronor per år.

Järfälla kommun ville ha ett kortare avtal, på bara två år. Enligt Claes Thunblad kunde man inte komma överens om avtalets längd innan häradsallmänningen ville ha svar i torsdags. Därmed föll hela upplägget med Järfälla kommun som arrendator.

Fick förslag redan i förra veckan

– Järfälla har försökt att se till så att vi skulle kunna komma överens inom tidsramen, men det har inte lyckats, sa Claes Thunblad till Lokaltidningen Mitt i så sent som i går måndag.

Han vidhöll även på kommunfullmäktige i går kväll att Järfälla utan framgång hade försökt komma överens med häradsallmänningen.

Vad han inte nämnde då var att häradsallmänningen alltså redan i förra vecka skickat ett nytt förslag, adresserat till Claes Thunblad och till kommundirektören i Järfälla Christina Rapp Lundahl, där man gick Järfälla kommun till mötes.

”Bästa julklappen just nu”

– Häradsallmänningen vill ha svar på detta nu och skriva under ett avtal i dagarna. Då kan vi fortsätta i januari och processa vidare i den kommunala demokratin. Det vore den bästa julklappen till motorklubben just nu. Men häradsallmänningen har inte fått något svar, varken från Claes Thunblad eller kommundirektören. Det är jättekonstigt, säger Magnus Ramstrand.

Lokaltidningen Mitt i har sökt både Claes Thunblad och Christina Rapp Lundahl på tisdagsmorgonen, men utan framgång.