Här vräks Lennart, 78 år

En mulen dag i förra veckan vräktes 78-årige Lennart Lindqvist från sin lägenhet på Släggbacken i Huvudsta. Nu sover han i ett förråd.

  • Publicerad 01:15, 22 mar 2016

Moraliskt är det här helt förkastligt.

In i det sista försökte Lennart Lindqvist med hjälp av Hyresgästföreningen att få vräkningen stoppad. Men till sist gick det inte längre. Tingsrätten sa nej, kronofogden skulle genomföra vräkningen som planerat.

– Alla vägar var uttömda, säger P-O Brogren, ordförande i Hyresgästföreningen i Solna.

Orsaken till vräkningen är en långvarig konflikt mellan Lennart Lindqvist och fastighetsägaren Lars Edman. För några år sedan kände Lennart Lindqvist att hans trerummare var lite för stor för hans behov. I samma trappuppgång bodde ett yngre par i en tvårummare.  

Paret ville ha större och tillsammans med Lennart Lindqvist skrev de till Lars Edman att de ville byta med varandra. Men godkännandet från Edman dröjde och till sist genomförde de bytet själva och kom överens om att betala varandras nya hyror.

Lennart Lindqvist betalade punktligt hyran för sin nya tvårummare – men en dag började han misstänka att allting inte stod rätt till.

Det visade sig att hans tidigare lägenhet stod tom. Det unga paret var försvunnet. Det enda man hade lämnat efter sig var en hyresskuld för åtta månader – som formellt stod på Lennart Lindqvist.

Det blev början på en lång tvist mellan fastighetsägaren och Lennart Lindqvist som åtminstone ville dra av de hyror han hade betalat för tvårummaren.

Men Lennart Lindqvist förlorade i samtliga juridiska instanser.

– Fastighetsägaren har visserligen lagen på sida men Lennart har ju försökt göra rätt för sig. Moraliskt är det här helt förkastligt, säger P-O Brogren.

Klockan 13 en gråmulen dag stod till sist två tjänsteförrättare från kronofogdemyndigheten, en låssmed, fastighetsägarens representant och P-O Brogren utanför den trerummare där Lennart Lindqvist bott i tolv år.

Då hade han själv redan packat in merparten av sina ägodelar i en lastbil och försvunnit från platsen. Möblerna fick han magasinera i en kamrats förråd i Upplands–Bro.

– Första nätterna efter vräkningen har jag sovit på en soffa i förrådet. Det har varit ett helsike. Hur det blir framöver vet jag inte, säger Lennart Lindqvist.

Han är visserligen 78 år, men är fullt frisk och han har sin pension. Därmed faller han inte inom någon av de kategorier som socialförvaltningen har ansvar för. Hans höga ålder saknar betydelse.

Ann-Charlotte Fager, chef för socialförvaltningen i Solna, understryker att hon inte uttalar sig om Lennart Lindqvists fall utan bara rent principiellt.

– Det enda vi kan erbjuda akut är en plats på ett härbärge under några dagar. Socialtjänsten ansvarar för personer som av olika omständigheter inte kan göra sig gällande på bostadsmarknaden. Men det finns ingen lag som ger rätt till bostad bara på grund av hög ålder om man är frisk för övrigt, säger hon.

Lennart Lindqvist vet ingenting om framtiden.

– Jag vill ha en etta eller tvåa. Men jag får ingen förtur. Man säger att jag är för pigg. Så nu lever jag dag för dag och försöker bara hitta någonstans att sova.