På prinsessjakt. Karolina Hansson tog med sig sitt barnbarn Myra Dalforss, 3 år, för att titta på bina. Myra frågar direkt: "Var är prinsessan?" Foto: Sacharias Kallden

Här visas stockholmarnas egna bin upp

Visste du att stockholmarna har en massa egna bin? Stockholmshem har ett 20-tal bikupor utplacerade på olika gårdar. Vi hängde med på en visning.

  • Publicerad 15:35, 21 aug 2020

Något som kanske inte alla känner till är att stockholmarna tillsammans har över en miljon bin. Kommunala Stockholmshem äger cirka 20 bikupor som ställts ut på olika adresser i stan och i varje kupa huserar 50 000–80 000 i bin.   

– Vi började för ungefär sju år sedan. Vi tycker att det är viktigt med biologisk mångfald i våra bostadsområden och bina är en del av det arbetet. De är viktiga eftersom de pollinerar växter och grönsaker som djur och människor äter, säger Elsa Hellström, kommunikatör hos Stockholmshem.

Hjälper odlare i området

Några av kuporna sköts av Stockholmshems egen personal, medan övriga sköts av stadens entreprenör Bee Urban.

Hur har de boende glädje av bina?

– Med visningar försöker vi inspirera och utbilda i de här frågorna, om biologisk mångfald och varför pollinatörer, som exempelvis bin, är så viktiga. Det är dessutom bra för våra hyresgäster som odlar – de får hjälp med pollineringen.

– Bina jobbar febrilt och får inte känna sig trängda, därför står kuporna oftast skyddade så att de kan vara lite ifred, tillägger hon.

"Buckfastbina är ursprungligen från England och passar vårt klimat med dåligt väder och korta somrar. Regnar det vill de helst ligga inne och slappa." säger biskötaren Joakim Dufva Varodell. Foto: Sacharias Kallden

Vad händer med honungen?

– De hyresgästföreningar som är med och sköter kupor får en del, och en del delar vi ut vid olika event, till exempel vid Gröna Solberga, där hyresgästerna kan ta del av det.

Hökarängsbor fick kolla in bina

Valet av gårdar har gjorts ihop med biodlare och där det finns ett intresse från lokala hyresgästföreningen att vara med, enligt Elsa Hellström.

En av platserna där bina bor är Cigarrvägen i Hökarängen, där det var bikupevisning förra veckan. En handfull Söderortsbor, barn och vuxna, kom dit för att titta och lära sig mer om de små arbetarna.

De fick veta bland annat att bina har börjat förbereda sig för vintern genom att gå ned i antal – på vintern bor cirka 15 000 bin i en kupa mot runt 70 000 under högsäsong – och bunkra honung, och annan näring, så att det räcker till i vår.   

Alla besökare fick låna särskilda dräkter och de som ville fick titta närmare på de olika delarna i kupan, och på bina.

Ett tiotal personer kom på visningen. Foto: Sacharias Kallden

Här finns stockholmarnas bin

Hässelby: Kvarnhagsgatan 61–63 samt i en skogsdunge vid Fyrspannsgatan 45

Hökarängen: Cigarrvägen 14

Skärholmen: Äspholmsvägen, innergård ovan centrum

Solberga: Folkparksvägen 123

Sätra: Fyra bikupor, en i korsningen Eksätravägen/Bogsätravägen

Södermalm: Brännkyrkagatan 119, Sköldgatan 7–13 samt på gården mellan Åsögatan 54 och 56, mot Rosenlundsparken

Årsta: Bränningevägen 45

Årstaberg: Uppe på toppen av berget

Varje sommar hålls visningar på några av adresserna, den sista ägde rum 11 augusti.

Visa merVisa mindre