ROBOT. Roboten YuMi från ABB kan samarbeta med människor på ett enkelt och säkert sätt, utan att skiljas åt av staket eller avspärrningar. Foto: Anna Wettergård

Här visas framtidens teknologi upp i Kista

I veckan var det dags för Kista mobility day: en dag där framtidens teknologi visades upp och demonstrerades.

  • Publicerad 15:24, 13 jun 2019

5G gör att man kan koppla upp allt som tjänar på att kopplas upp.

Det är torsdag, och Kistagången är helt avstängd för biltrafik. Istället domineras området av en stor upphöjd scen med tillhörande gigantisk bildskärm. I närheten surrar en självkörande lastbil ikapp med en robotgatsopare och en fjärrstyrd bil. I en stor trailer finns allt från brädspelande robotar till intelligenta drönare och alldeles intill kan man få prova på robotbygge med Tekniska museet.

Det är Kista mobility day. Dagen, som organiseras av bland annat Ericsson, är bland annat till för att visa en glimt av de möjligheter som det framtida 5G-nätet för med sig.

– 5G gör att man kan koppla upp allt som tjänar på att kopplas upp. Det säger Ericssons VD Börje Ekholm under sitt invigningstal.

Uppkopplad ambulans

I en ambulans i närheten sitter en person som låtsas vara patient, med en simulerad handskada. Ambulanspersonalen undersöker skadan med en ultraljudsapparat, men ger ingen egen diagnos. Istället skickas informationen från ultraljudsutrustningen, i realtid, till en läkare på ett sjukhus i närheten.

UPPKOPPLAD. Kati Öhman på Ericsson visar den fjärrstyrda ultraljudsutrusningen, och handsken, på en förbipasserande besökare. Foto: Anna Wettergård

SOPAR. Den lilla gatsoparroboten vet exakt var den befinner sig, på en centimeter när. Foto: Anna Wettergård

Läkaren kan själv styra ambulansens ultraljudsutrustning, på distans, genom att till exempel zooma in och ut. Läkaren kan dessutom styra den handske, som ambulanspersonalens har på sig, med hjälp av en joystick. Allt sker, naturligtvis utan fördröjning, via 5G-nätet.

– Det här är en innovation som vi tittar på. Innan det kan rullas ut på riktigt behövs det avtal med operatörer, specialutrustning och så vidare. Men i förlängningen skulle det här kunna standardiseras, och användas i hela världen. Det berättar Kati Öhman och Mattias Dahlqvist på Ericsson, om den nya tekniken.

Men dagen handlar inte bara om 5G. Mycket handlar också om samarbete.

DRÖNARE. Gunnar Bark på Ericsson visar upp en drönare som på egen hand kan söka efter människor, till exempel. Den har också testats till sjöss av studenter, och har klarat av att landa på egen hand på en stridsbåt 90. Foto: Anna Wettergård

Intelligent drönare

Inne i den stora trailern står Gunnar Bark, från Ericsson, och visar upp en drönare. Den är smart nog att själv identifiera vad den ser. Skickar man ut den i terrängen kan den till exempel själv söka efter en försvunnen person och förstå när den hittat rätt.

Konceptet utvecklas i samarbete med universitet, tillsammans med doktorander.

– Det är viktigt att doktorander kopplas till verkliga problem. De får använda våra grejer för att visa värdet av vår forskning. De får testa, demonstrera och förbättra den, säger Gunnar Bark.

Dagen går vidare. Band knyts och innovationer visas upp. Under ett varv på området hörs ivriga samtal på många olika språk. Mycket av teknologin går denna reporter över huvudet, men sak är säker: Kista har återigen etablerat sig som en viktig it-hub, där en stor del av den teknologiska utvecklingen i landet drivs.

INVIGNING. Ericssons VD Börje Ekholm pratar om möjligheterna med 5G. "Jag tror att 5G kommer att ta oss ett steg närmare det olycksfria samhället", säger han och syftar bland annat på trafikövervakning och säkrare fordon. Foto: Anna Wettergård