Här visar Värmdö sitt stöd

Ett 30-tal Värmdöbor slöt upp för att hålla en tyst minut under ceremonin på Gustavsbergsteatern under måndagen. – Det är viktigt att vi möter varandra nu, säger Camilla Ullén, präst.

  • Publicerad 14:44, 10 apr 2017

Under måndagen höll hela Sverige en tyst minut för att hedra offren i fredagens terrorattack. I Gustavberg samlades ett 30-tal Värmdöbor i teatern. Utanför salen fanns även ett bord klädd i vit duk där kondoleanser samlades i en bok. 

LÄS OCKSÅ: Värmdö kommun håller tyst minut

Caroline Cragg från Torsby är en av dem som tog sig till teatern tillsammans med sina två söner.
– Man har ju sett bilderna. Det är viktigt att hela Sverige samlas. Jag gick hit med mina barn för jag tycker att det är viktigt att de vet vad som händer och Oliver, min son, ville hedra hunden som dog i attacken, säger hon.

Kyrkorna har hållit extraöppet

På plats på Gustavsbergsteatern fanns personal från socialtjänsten och kyrkan för att stötta upp. Camilla Ullén, präst inom Värmdö församling, berättar att många har sökt sig till Värmdös kyrkor i helgen.
– Jag tror att det är skönt för många att få komma in i ett lugnt rum. Vi blir bombarderade med nyheter och det är ett stort brus. Att då får den där stunden för sig själv och tända ett ljus kan göra att man hinner känna efter, man hinner ikapp sig själv i allt som varit, säger Camilla Ullén.

”Första chocken har lagt sig och behovet av att samlas och prata är stort”

Hon tycker att manifestationer och en tyst minut fyller viktiga funktioner hos människor efter attacken.
– Det har hunnit gå några dygn och det som har hänt har landat i oss. Första chocken har lagt sig och behovet av att samlas och prata är stort. Vi behöver möta varandra och ge varandra kraft, säger Camilla Ullén.

Så visade Värmdö sitt stöd

Före den tysta minuten höll Deshira Flankör (M), kommunstyrelsens ordförande, ett tal. Där passade hon bland annat på att hylla räddningspersonal på plats.
– Händelsen som har samlat oss har skakat oss i grunden. Stockholm slogs till marken. Men människorna mitt i händelsen agerade starkt och modigt. Vi på Värmdö har valt att visa vårt stöd. Vi kommer att hjälpas åt att hantera frustrationen och sorgen, säger hon.

Deshira Flankör (M), håller i den tysta minuten.

”Det här kommer att prägla oss”

Efter den tysta minuten slog kyrkklockorna på Gustavsbergs kyrka. Prästen Camilla Ullén berättar att församlingarna gått ihop för att finnas som stöd för Värmdöborna så länge som det behövs.
– Det här kommer att prägla oss. Det är något nytt som har hänt som inte kommer att tas bort eller gå att radera. Jag tror att det kommer att ge avtryck och för många kan sorgen och frågorna komma senare, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Så var ceremonin vid Stadshuset