Här vill S skapa ett sportcenter

Gör om Vasalundshallen till en hall för inomhusidrott och skapa samtidigt ett lokalt sportcenter i Råsunda. Socialdemokraterna lanserar sitt förslag som ”ett vallöfte”.

  • Publicerad 08:09, 23 feb 2017

Råsunda ska bli idrottens hjärta i Solna.

När Solnas nya simhall står klar vid Ulriksdals IP 2019 eller 2020 har Vasalundshallen tjänat ut som simbassäng. Det är alla politiska partier överens om.

Däremot finns det inga konkreta planer på vad som ska hända med hallbyggnaden som med snart 60 år på nacken står på gränsen till att bli k–märkt.

Socialdemokraterna i Solna levererar nu ett vallöfte inför 2018.

– Vi vill göra om hallen till ett center för inomhusidrott. Föreningarna i Solna har stor brist på hallar och flera tvingas tacka nej till barn på grund av att det saknas träningsytor. Här finns det redan en hall som dessutom ligger centralt och i anslutning till en idrottsplats, säger oppositionsrådet Sara Kukka–Salam (S).

Ett stenkast från Vasalundshallen ligger Solna gymnasium som har har utbildat en rad landslagsprofiler i olika sporter.

– Gymnasiet behöver en ordentlig idrottshall där man kan stärka sin idrottsprofil, säger oppositionsrådet Arne Öberg (S).

Socialdemokraterna vill även utveckla området mellan Vasalundshallen och Solna gymnasium till en lokal idrottsplats med bland annat en utbyggd fotbollsplan. Solna stad äger redan marken.

– Vi vill att Råsunda ska bli idrottens hjärta i Solna. I framtiden kan man tänka sig flera lokala hallar i olika storlekar som kontrast till miljonslöseriet på moderata skrytbyggen, säger Arne Öberg och ger en känga till Solnas tidigare engagemang i Friends Arena några hundra meter bort.

Dan Sundblad, rektor på Solna gymnasium, välkomnar förslaget:

– Det låter jättebra. Vi växer och utökar med nya idrotter hela tiden. När exempelvis Solna konståkning hörde av sig fixade vi en ny linje. I dag är vi Stockholms största idrottsgymnasium, men vår stora begränsning är bristen på hallar.

Solna gymnasium har åtta certifierade nationella idrottsutbildningar för fotboll, ishockey, volleyboll, simning, basket, innebandy, konståkning och fäktning.

– Just nu vet vi inte vart fäktarna ska ta vägen när gamla Hagalundsskolan byggs om, säger Dan Sundblad.

Inom stadsledningsförvaltningen vill man ta ett samlat grepp på hela området, från Vasalundshallen upp till gymnasiet och ner till Råsundavägen.

Marken i Råsunda är kanske den mest attraktiva i Solna just nu. Priset per kvadratmeter för en mindre bostadsrätt hamnar ofta över 100 000 kronor. En kombination av idrottsytor och bostäder är en tänkbar framtida lösning.

Socialdemokraterna kommer att lägga sin motion om sportsatsningen till nästa fullmäktige. Sedan återstår att se om den blir ett löfte som måste infrias eller om visionen faller i glömska efter valet 2018.

Kultur– och fritidsnämndens ordförande Peter Edholm (L) vill inte kommentera S-utspelet förrän har har sett motionens slutliga utformning.

MER Vasalundshallen

Vasalundshallen invigdes VM–året 1958 och fyller alltså 60 år 2018.

2013 rustades hallen för cirka 20 miljoner kronor.

Året därpå rasade flera akustikplattor i hallens tak ner i bassängen. Ingen människa skadades.

2016 tog Solna beslut om att en ny simhall ska anläggas på Ulriksdals IP. Den nya hallen beräknas stå klar 2019 eller 2020.

Visa merVisa mindre