Förslag. Redan under 2021 kan det bli två nya padelbanor och en streetbasket court på Danderyd gymnasiums IP. Foto: Anton Kyhlbäck

Här vill kommunen satsa miljoner på spontanidrott

En basketplan, flera nya utegym, två padelbanor, två boulebanor, en discogolfbana, ett nytt spår för mountainbike och en ny pumptrackbana. Det kan bli verklighet i Danderyd redan i år.

  • Publicerad 13:00, 27 mar 2021

Det betyder mycket för basketen att man gör det här.

I samband med att man presenterade sitt budgetförslag för 2021 meddelade den politiska majoriteten att man vill göra en satsning på spontanidrotten.

Nu visas skisserna för planerna.

Över tio olika platser håller på att utredas. Vid Danderyds gymnasiums IP vill man bland annat anlägga två padelbanor och rusta upp för en ny basketplan.

Kommunstyrelsens ordförande, Hanna Bocander (M), hoppas att satsningen kan motverka effekten av att idrotten blivit lidande under pandemin och samtidigt skapa nya mötesplatser för ungdomar.

– Det här är ett sätt att skapa alternativ och uppmuntra till mer idrott utomhus. Det här är vår första satsning, men vi tänker att det här är något vi kommer utveckla vidare och jag hoppas att det är något vi kan prioritera även i nästa budget, säger hon

Hela förslaget

Den 30 mars ska förslaget presenteras vid kultur- och fritidsnämnden. Om det klubbas hoppas man kunna anlägga det mesta redan i år:

Två nya boulebanor i Enebyberg. Ett mountainbikespår på fyra till sex kilometer i Rinkebyskogen. En upprustning av beachvolleybollplan i Svanholmsparken.

En discogolfbana med nio hål i parken mellan Stocksund och Djursholm. En mobil pumptrackbana vid Lärkängens trafiklekplats. Och fyra nya utegym, bland annat ett vid Mörby centrum.

Kultur- och fritidsnämndens ordförande, Robert Nibelius (M):

– Vid Danderyds IP hoppas vi kunna skapa en samlingsplats som vi har på Danderydsvallen. Trygghetsaspekten i det här är jätteviktig. Ettt exempel på det är att vi också förbättrar belysningen på många platser, säger han.

Sportchefen Gunnar Demnert och basketföräldern Charlotta Poehler från Djursholm Indiands BK. Foto: Anton Kyhlbäck

Hanna Bocander (M), Robert Nibelius (M) och Rolf Lundgren (L) vid Danderyds gymnasiums IP. Foto: Anton Kyhlbäck

En riktig basketplan

Basketklubben Djursholm Indians BK är en av de föreningar som kommer kunna dra nytta av förslaget. Sportchefen Gunnar Demnert berättar att föreningen har cirka 350 aktiva spelare, och att hoppas nå ut till ännu fler när man får en riktigt "basket court".

– Det betyder mycket för basketen att man gör det här. Inte bara för våra medlemmar, utan vi hoppas också kunna nå ut till fler på andra sätt, säger han.

Charlotta Poehler är basketförälder på klubben. Hon kom med förslaget om skapa en plats där basketen både kan träna och tävla utomhus.

– Idag får man slåss om platserna inomhus, så det här kommer göra väldigt mycket. Inte bara för de som tävlar utan för alla åldrar, förskoleålder och uppåt. En sån här plats behövs för de som vill lira på riktigt, säger hon och tillägger:

– Vi hoppas också det blir en bra samlingsplats för fler som vill spela.

Samarbeten med föreningar

En del i spontanidrottssatsningarna har varit att skapa samarbeten med idrottsföreningarna för att nå ut till fler unga. Enligt Robert Nibelius (M) pågår det ett större arbete för att få fler Danderydsbor att idrotta.

– Vi behöver fler platser där man kan möta vuxna och göra idrotten lättare. Det kommer ta tid innan det blir riktigt bra, men vi jobbar aktivt med det, säger han.

Detta vill man bygga under 2021

Andra kvartalet 2021:

Två nya boulerbanor i Spindelparken.

Tredje kvartalet 2021:

Upprustning eller nybyggt utegym vid Enebybergs IP

Mountainbikespår i Rinkebyskogen, mellan 4 till 6 kilometer.

Utegym vid grustennisbanorna, Ekbacksvägen.

Ny beachvolleybollplan i Svanholmsparken.

Discgolfbana i idrottsparken mellan Stocksund och Djursholm.

Seniorutegym vid Vendevägen eller Stockbyvägen.

Fjärde kvartalet 2021:

Utegym vid Golfbanevägen, grönområdet intill Mörby c.

Två nya padelbanor vid Danderyds gymnasiums IP.

Visa merVisa mindre