Redan för tre år antogs detaljplanen för 114 nya hyreslägenheter intill Nockebyskogen i form av kvarteret Skrönan. Vid skogskanten ska sex byggnader byggas längs Drottningholmsvägen, där varje hus består av fem våningar.

Markarbeten på gång

Stockholms stad har redan genomfört sina markarbeten, i form av att dra ledningar och utföra gatuarbeten, något man blev klar med i våras. Nu är SKB, som är byggherre, på plats för att genomföra markarbeten i form av att gjuta bottenplattor.

– Nu har man precis gjutit den första bottenplattan, men det är även en del grundläggning som sprängning och pålning som ska göras, säger Johan Jarding, fastighetsutvecklingschef på SKB.

Här pågår även arbetet med att bygga en ny gata från Åkeshovsvägen och Gustav III:s väg. Den ska gå parallellt med Drottningholmsvägen innanför den befintliga cykelvägen. Gatan blir en fortsättning av Gustav III:s väg, och här byggs även en vändplats.

– Längs gatan blir det även ett drygt 100 meter långt bullerplank som ska gå mellan cykelvägen och lokalgatan, säger Johan Jarding.

Bevarar moränerna

Men i området finns de kändade Geermoränerna (se faktaruta), som är klassade som riksintresse. Därför har husen placerats mellan stenblocken, och där marken redan är skadad.

– Moränen kommer vara kvar, och vi har även behållit en stor ek. Man har fällt en del träd och schaktat bort jord, men jag vet inte exakt hur mycket. Däremot har både vi och kommunen varit noga med att behålla så mycket som det går av växtligheten.

I de tre husen längst till söder kommer garage att byggas, och längs lokalgatan anläggs kantstensparkering. De sex husen är indelade i två block, och mellan dessa blir det ett glapp där en kvarterslokal och tvättstuga ska stå.

Planen är att husen ska stå inflyttningsklara våren 2022.