Här vattenbombar flyg branden i Nacka

Det brinner i ett skog och markområde nära Svindersvik, längs Värmdöleden. Två plan från Italien har kallats in för att släcka elden vid Svindersvik. Se filmen här.

  • Publicerad 16:49, 15 jun 2018

Branden i Nacka, längs Värmdöleden, syntes över hela Stockholm.

Här lämnar brandkåren Ryssbergen i Nacka

Flygplanen, som kallats in för att släcka elden, är specialkonstruerade för brandbekämpning och från Italien. Flygbombningen görs för att begränsa rökspridningen i det området.

Branden är koncentrerad mellan Marinstaden, Vikdalsvägen och Värmdöleden. Det är en större brandhärd på 150-400 kvadratmeter. Dessutom brinner det på 3-4 andra ställen i närheten.

Enligt brandförsvaret är branden omringad. 14 enheter jobbar med att släcka branden. Flygplanen tar 6 000 liter vatten åt gången och hämtar vatten mellan Fjäderholmarna och Lidingö.

Hur är läget nu?

– Det är framgångsrikt så här långt eftersom vi har omringat brandhärden. Vi låter nu flygplanen vattenbomba och hoppas att på det sättet få stopp på det, säger Joakim Nyberg, pressbefäl på Södertörns brandförsvar.

Styrkorna på marken har tillfälligt dragit sig tillbaka för vattenbombning.

Allmänheten i Nacka varnas för fallande träd

Enligt Södertörns brandförsvars Facebooksida meddelar piloterna att vattenbombningen får jättebra effekt. Bombningen kan fortsätta till kl 22. Därefter återvänder de till Örebro.

Tanken är då att styrkorna på marken ska återvända för att inleda eftersläckningsarbetet.