Hjälp. Lars Forsmark är handledare på SeniorNet Bromma och hjälper pensionärer att få koll på telefonen. Foto: Mikael Andersson

Här vässar Brommas äldre sina nätkunskaper

Smartphone, BankID, appar och paddor. Den digitala utvecklingen verkar inte ha några gränser, men bara för att det går fort betyder det inte att alla hänger med. Det vill SeniorNet Bromma ändra på.

  • Publicerad 16:33, 17 sep 2019

Varje vecka är föreningen SeniorNet Bromma på Brommaplans bibliotek för att hjälpa äldre med allt som har med dator, surfplatta eller mobiltelefon att göra.

Handledaren Lars Forsmark visar en kvinna hur hon kopplar upp sig på bibliotekets wi-fi och var sökfunktionen i inkorgen finns.

– Ibland handlar det om enkla missförstånd, som att man inte hittar å, ä och ö på tangentbordet. Det vanligaste är att man vill ha hjälp med att skaffa en e-postadress och betala räkningar, säger Lars Forsmark.

Margareta, 76 år, är här för att få hjälp med att avsluta en prenumeration på en hemsida.

– Jag skulle säga att jag är normalbegåvad när det gäller datorer, jag har haft företag och varit tvungen att sätta mig in i det. Första gången jag hörde ordet hemsida var 1995.

Hon använder Facebook för att ha kontakt med sina vänner, och tror att det är farligt att hamna i digitalt utanförskap som äldre.

– Jag skulle vilja fördjupa mig mer, men som med allt som går fort finns det såklart risker. När ett par är ute och äter middag stirrar de i telefonen istället för att umgås. Det måste vara otroligt jobbigt att ständigt känna att man behöver vara nåbar, säger Margareta.

"Biblioteken är viktiga"

Till IT-hjälpen brukar det komma ungefär tre till fem pensionärer per gång för att få hjälp.

– Många känner sig utanför, en del vill eller orkar inte lära sig, och en del är jättenyfikna, säger Lars Forsmark.

Eftersom det är vanligt att myndigheter och företag hänvisar till sina hemsidor, vill han att fler gör det lättare för besökaren att välja större teckenstorlek och hitta en tydlig hjälpruta på sidan.

Lars Forsmark trycker på att biblioteken spelar en viktig roll, och att dess nedskärningar riskerar drabba de äldre.

– Jag är också volontär på språkkaféer, och bibliotekarierna gör en fantastiskt insats både för äldre och invandrare. Det måste finns ett gratisställe där man kan träffa en människa som kan undvara en stund åt en själv, säger Lars Forsmark.

IT-hjälpen

Vad? Få hjälp att lära dig din dator, surfplatta eller mobiltelefon på IT-hjälpen, som arrangeras av den ideella föreningen SeniorNet Bromma.

Var? Brommaplans bibliotek.

När? Varje torsdag klockan 10.00 till 12.00.

Gratis? Japp, det är gratis och ingen föranmälan krävs.

Visa merVisa mindre