Gustav Fridolin praoar på restaurangen Basilica i Väsby centrum. Foto: Victor P. Munther

Här var det valfläsk till lunch

Den som käkade lunch på restaurang Basilica i Väsby centrum under onsdagen kunde även få en slev valfläsk. I luckan stod Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin, som förutom att servera mat passade på att snacka politik.

  • Publicerad 16:03, 5 sep 2018

Gustav Fridolin har fått en svart kockmössa på sig och ett förkläde runt midjan. Miljöpartiets språkrör har kommit till Väsby centrum för att praoa och möta lunchruschen på restaurangen Basilica.

– Vad skulle han nu ha? frågar Gustav Fridolin osäkert, samtidigt som han slevar upp en stor klick mos på tallrikens ytterkant.

– Ett råd, lägg det mer i mitten nästa gång, säger köksbiträdet Lisabet Erlandsson.

Benjamin Delfi är köksbiträde och son till restaurangens ägare.

– Det är jättekul att få träffa en så stor person i verkligheten och få chans att prata. Han sköter sig bra.

Benjamin Delfi, Lisabet Erlandsson och Gustav Fridolin. Foto: Victor P. Munther

Efter en dryg timme slår sig Gustav Fridolin ner för att smaka på veckans vegetariska signaturrätt – currygryta med bland annat kikärtor, potatis och lök.

– Det var lite svettigt. De har ju många stamkunder här, så man är orolig för att göra någon besviken. Det är ett roligt sätt att bedriva valrörelse. Jag har lite svårt för det där att stå på torg eller att knacka dörr. Här blir det trevliga små samtal, säger Gustav Fridolin.

Att praoa på en restaurang bara ett par dagar innan valet, är det själva definitionen av valfläsk?

– Ha ha, de hade ju inget fläsk här i dag. Benjamin är ju en riktig fantast på vegetarisk mat, men ja, om det här är valfläsk – då gillar jag valfläsk.

Lovar tolv miljoner till Väsbys skolor

Mellan tuggorna berättar utbildningsministern bland annat om Miljöpartiets satsning på skolan. Och så ger han ett vallöfte: Tolv miljoner kronor till Upplands Väsbys skolor nästa år. Pengar som bland annat ska ge lärare bättre förutsättningar och mer tid till elever.

– Några av de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna vill helst inte satsa på skolans jämlikhet, men vi ser att det betyder så oerhört mycket att rikta resurserna till de skolor som behöver mest. För dem kan det handla om ett tillskott på 20 procent i resurser till undervisning och elevhälsa, kärnuppdragen i skolan.

Ska bli enklare att vara klimatsmart

Den torra och rekordvarma sommaren har fått klimatfrågan att segla upp som en av de viktigaste inför söndagens val. Gustav Fridolin menar att en del av lösningen finns i att göra det enklare och billigare för människor att vara klimatsmarta.

– Väldigt många människor gör klimatsmarta val, men man känner att det är svårare och krångligare och då är risken stor att man ger upp. Vi måste säkra att när man gör ett klimatsmart val så ska man känna att man gör det tillsammans med många andra. Och då krävs det politik, både på nationell och lokal nivå, säger Gustav Fridolin och lyfter fram vikten av snabbtåg och nya stambanor i Stockholmsregionen.

– Vi vill att man bygger snabbtåg så att man kan lita på järnvägen igen. Det är även jätteviktigt för pendlingsstråken i Stockholmsregionen att man bygger nya stambanor.

Många Väsbybor är beroende av bilen. Vad säger du till de som oroar sig för att plånboken kommer lida om ni får fortsatt förtroende?

– Vi ska så klart se till att det finns bättre möjlighet till kollektivtrafik. Men vi ser också att det finns massa resor i dag där bilen kommer behövas även i framtiden, och då krävs det att vi kan köra våra bilar på nya bränslen. Den politiker som säger att allt kan fortsätta som i dag, den politikern ljuger. Vi har enorma klimatförändringar som kräver att vi agerar nu.