Här väntar Valands inredning på sitt nya hem i Aspudden

Klassiska Vasastadskaféet Valands inredning ligger och trängs i två magasin i Huddinge. Snart återuppstår den – i en 50-talsbio i Aspudden. – Vi försöker återskapa känslan kring möblerna, säger Aron Junker, en av initiativtagarna till Bio Aspen.

  • Publicerad 11:00, 16 mar 2020

Kvartersbion Aspen i Aspudden stängde på 1960-talet, men sedan några år tillbaka håller ett gäng på att bygga om bion så det blir ny kvartersbio och kulturhus.

Konditori Valand på Surbrunnsgatan stängde hösten 2018, efter 60 år. Men den klassiska 50-talsinredningen räddades av en privatperson.

I julas startade Bio Aspen en kickstarter-kampanj för att kunna ta över inredningen. 200 000 spänn samlades in och inredningen hamnar snart i Aspudden.

– Det är väldigt roligt att vi gick i mål med insamlingen, säger Aron Junker.

Mycket är skört

Just nu ligger inredningen i två magasin i Huddinge.

En möbelkonservator, en inredningsarkitekt och byggnadsantikvarie har tittat på inredningen för att bedöma vad som kan flyttas till Aspudden.

Men mycket är skört – som fanéren i teak.

– Allting överlever inte ned- och uppmontering. Så deras förslag är att vi inte kan bygga upp det gamla Valand utan att vi snarare försöker återskapa känslan kring möblerna, säger Aron Junker.

Kan bli bardisk

Stolar, bord och displayhyllan med spegelglas ska in i bions foajé. Stora delar av serveringsdisken planeras också att få plats.

– Vi funderar på om den kan bli vår bardisk. Vi får se vad som är praktiskt möjligt och vad som får plats, säger Aron junker.

Till en början kan det bli kafé i foajén, men så småningom är planen ska det bli mat och fullt kök när budgeten tillåter detta.

Dörrarna öppnas förhoppningsvis i september.

– Osvuret är bäst när det kommer till byggprojekt. Men till hösten kan jag säga utan att lova för mycket, säger Aron Junker.

Första målet nått – Bio Aspen kan öppna på riktigt