Efter ceremonin var det dags för fika - där enbart barn och ungdomar fick prata med litteraturpristagaren. Foto: Emma Löf Hagström

Här välkomnas Olga Tokarczuk till Rinkeby

På onsdagen kom litteraturpristagaren Olga Tokarczuk till Rinkeby bibliotek. Där togs hon emot, hyllades och tolkades, under Nobel i Rinkeby.

  • Publicerad 16:52, 11 dec 2019

Under hösten har elever på Knutbyskolan i Rinkeby och Enbacksskolan i Tensta läst, illustrerat och arbetat med Nobelpriset på olika sätt. På onsdagen avslutade de sina arbeten genom att ta emot litteraturpristagaren Olga Tokarczuk och presentera utvalda delar för henne.

Ceremonin inleddes med ett luciatåg, följt av olika moment där eleverna bland annat sa välkommen på olika språk, presenterade sina favoritböcker, läste dikter och berättade vad Tokarczuks verk betytt för just dem.

Efteråt var det en uppenbart rörd litteraturpristagare som kom upp på scenen för att tacka och ta emot Nobelhäftet som eleverna skapat, samt det porträtt som även fått pryda häftets framsida, målat av Anita Ali Asgar och Amran Adnan Hersi.

– Tack så mycket Rinkeby. Tack för allt. Jag saknar ord för att beskriva vad jag känner just nu. Det här kommer jag placera centralt hemma hos mig, sa hon.

En stor publik fanns på plats på Nobel i Rinkeby. Foto: Emma Löf Hagström

Barnen presenterade det arbete de jobbat med under hösten. Foto: Emma Löf Hagström

Keanna Carino från Enbacksskolan höll under ceremonin en presentation om Alfred Nobels liv. När allt var över fick hon chansen att prata direkt med Olga Tokarczuk och ställa frågor över en fika, tillsammans med några andra elever.

– Hur kändes det egentligen att vinna Nobelpriset? frågade hon.

Tokarczuk funderade ett tag.

– Jag vet inte, jag behöver fortfarande tid att bearbeta det. Det är bara några månader sedan jag fick reda på det, och sedan dess har det varit fullt upp. Jag behöver tid. I morgon åker jag hem och då kommer jag sätta mig ner och försöka anpassa mig till nyheten; att jag faktiskt är Nobelpristagare. Det är fantastiskt.

– Blev du överraskad? frågade en annan elev.

– Det var en total överraskning, jag trodde jag var för ung. Pristagare är vanligtvis äldre, skrattade Tokarczuk.

I slutet av ceremonin fick Olga Tokarczuk komma upp på scenen och ta emot ett porträtt av sig själv, ritat av Anita Ali Asgar och Amran Adnan Hersi i klass 9 på Enbacksskolan. Foto: Emma Löf Hagström

Keanna Carino fick chansen att prata med litteraturpristagaren under fikat efteråt. Foto: Emma Löf Hagström

Efter fikat var det en uppspelt Keanna Carino som reflekterade över pratstunden.

– Jag var nervös, men hon var otroligt snäll och pratsam så det släppte fort och sedan pratade vi bara på. Jag tycker hon är så cool som verkligen står för allt hon säger att hon gör; som kvinnors rättigheter och så. Det märks att hon är väldigt äkta.

En intensiv period har nu kommit till sitt slut.

– Vi har ju jobbat med det här väldigt mycket hela höstterminen. När det för någon vecka sedan meddelades om att Olga valt att inte komma var det som att luften gick ur oss, men sedan blev vi så glada och uppspelta när vi fick beskedet om att hon visst skulle komma. Sedan dess har jag varit på spänn hela tiden, sa Keanna Carino.

Gunilla Lundgren, som grundat Nobel i Rinkeby, var nöjd dagen.

– Jag är otroligt glad och stolt över eleverna. Det är skönt att de får känna att det här inte är något vi gör för att få medial uppmärksamhet, utan för att de verkligen ska få visa upp den enorma kompetens och kapacitet de besitter. Det lyckades de med i dag.

Yusra, 10, Sumaya, 10, och Somaya, 10 från Knutbyskolan kunde inte sova av nervositet natten innan ceremonin. Foto: Emma Löf Hagström

Nobel i Rinkebys grundare Gunilla Lundgren, mitten, tillsammans med författarna Alexandra Pascalidou och Annelie Drewsen. Foto: Emma Löf Hagström