Tullen utbildar sina droghundar vid Roserbergs Slott. Foto: Mikael Andersson

Här utbildar tullen sina knarkhundar

När tullen utbildade sina knarkhundar i Rosersberg hade de svårt att hitta figuranter på grund av pandemin. Då ställde fyra medlemmar från Sigtunaorganisationen Inner Wheel upp.

  • Publicerad 09:08, 9 jun 2021

De var så duktiga och vi ville ju gärna klappa dem med det ingick ju inte i inlärningen

Tullen har sin hundskola i Rosersberg. Här tränas de fyrbenta vännerna bland annat till att bli narkotikahundar som tullen använder för söka efter narkotika i väskor och på människor.

Under två av utbildningsdagarna fick organisationen Inner Wheel frågan om de kunde ställa upp som figuranter. Organisationen har 45 medlemmar i Sigtuna och skänker varje år pengar till tullens narkotikahundar.

– Vi tycker det är ett fantastiskt arbete dessa hundar med sina hundförare utför mot den alltför utbredda narkotikan, som förstör så många liv, säger Käthe Sivander som är klubbpresident på Inner Wheel i Sigtuna.

Köpt in 70 hundar

Inner Wheel är en organisation som verkar lokalt, nationellt och internationellt och hjälper framförallt kvinnor till bättre levnadsförhållanden. Sedan 1980-talet har organisationen ett projekt med tullen där de hjälper till med inköp av narkotikahundar. Under årens lopp har de bidragit till medel för att köpa in 70 narkotikahundar.

Organisationen hade fyra medlemmar på plats som blivit tillfrågade av tullen att ställa upp då det har varit svårt att hitta frivilliga i pandemitider. Kravet var att figuranterna på plats skulle ha tagit två sprutor.

Instruktörerna på plats lade ner narkotika i någons ficka eller strumpa, som hundarna skulle nosa rätt på. När hunden hittar narkotikan ska den lite puffa på fickan för att markera fynd.

– Och himmel vad han puttade på mig. Jag höll nästa på att ramla, säger Käthe Sivander och skrattar.

Hunden belöning för att han varit duktig: En boll att tuggade på.

Dessa moment återupprepades flera gånger.

– En äldre hund lade sig ner bredvid den som hade preparatet i fickan. Den var mer van, så det var allt lite skillnad på ny och gammal van hund, säger Käthe Sivander.

Sök i väskor

Den andra dagen tränades hundarna på söka av resväskor. Flera väskor placerades ut och på samma sätt ska hunden markera fynd genom att puffa eller lägga sig ner.

– De var så duktiga och vi ville ju gärna klappa dem med det ingick ju inte i inlärningen så vi fick avstå från det, säger hon.

Medlemmarna i Inner Wheel och lärde sig mycket om hundarna och hur arbetet inom tullen går till. Till exempel att det inte bara är flygplatser som hundarna arbetar på – det sker många och stora tillslag även i båthamnar och vid andra gränskontroller.

– Vilken fin kemi och samarbete det var mellan hund och hundförare. Hundföraren har hand om hunden och den bor också hemma hos vederbörande, säger Käthe Sivander.

Grundades 1994

Sigtuna-Arlanda Inner Wheel Club startade 1994.

De har i dag 45 medlemmar som träffas regelbundet.

Inner Wheel är ingen hjälporganisation utan en hjälpande förening, politisk och religöst obunden.

Varje år stöttar organisationen flera projekt både i Sverige och utomlands och har konsultativ status i FN:s ECOSOC och UNICEF.

Visa merVisa mindre

Var fjärde har fått två vaccindoser

Nyheter Anders Tegnell uppmanar till att hålla midsommarfesten utomhus Smittspridning är fortfarande låg och och vaccineringstakten ökar i Sigtuna. Ny lägstanivå i antal smittade – endast sju nya fall i kommunen.torsdag 24/6 15:28

Jätteökningen: Så mycket har villapriserna stigit i Sigtuna

Nyheter Experterna tror att det snart blir en avmattning Under de senaste tre månaderna steg villapriserna i Sigtuna med elva procent. Det är den näst högsta siffran i länet och den högsta i kommunen på sex år.onsdag 23/6 8:45

Peab bygger broar i Upplands-Bro

Nyheter På gränsen mot Järfälla och Sigtuna Peab har fått i uppdrag av Trafikverket att bygga två olika öppningsbara broar i Upplands-Bro kommun. Kontraktssumman uppgår till 204 miljoner kronor.tisdag 22/6 13:38

Tusentals kan ha flugit med covid-19

Nyheter Stor härva med falska covidtest Omkring 100 000 personer tros ha vänt sig till Doktorsgruppens mottagningar för PCR-tester. Testsvaren misstänks dock vara rena bluffen. Sex personer misstänks nu i härvan, där huvudmannen drivit...måndag 21/6 15:23