Eleverna Tilda Barkselius, Clara Lind, David Bladström och Sylvia Abdel Nour på Kungsholmens gymnasium framför anslagstavlan där berättelser om sexuella trakasserier är samlade. Foto: Sacharias Källdén

Här uppmärksammar skolan #metoo-dagen

Eleverna på Kungsholmens gymnasium vill inte att #metoo förblir en hashtag utan vill införa en #metoo-dag. I veckan hölls den för första gången – exakt ett år efter #metoo briserade.

  • Publicerad 18:00, 16 okt 2018

Elevkåren på Kungsholmen gymnasium har samlat in olika texter om övergrepp och sexuella trakasserier skrivna av både elever och utomstående. Det är dikter, berättelser och noveller som nu sitter uppe på en anslagstavla helt ägnad åt #metoo precis vid skolans entré.

Sylvia Abdel Nour är ordförande för projektutskottet i elevkåren på Kungsholmen gymnasium. Hon berättar att elevkåren på skolan vill vara med och införa #metoo-dagen. Ett initiativ som kommer från Kungsholmsbon Malin Nordström, ordförande i företagarföreningen KunsgÖ.

– Vi vill vara med och kämpa för den här dagen och därför har vi fram tills idag tagit emot olika texter som nu sitter uppe på tavlan. Innan var tanken att det skulle vara en tävling. Men vi insåg snabbt att vi skulle få fler bidrag om alla fick vara anonyma. Det kanske är lättare att skriva då tänkte vi, säger Sylvia Abdel Nour.

David Bladström, ordförande för elevkåren, berättar att eleverna redan förra året kämpade för att skolan skulle uppmärksamma #metoo-rörelsen. Ett av resultaten var att skolan bjöd in Nina Rung som gästföreläsare.

– Att skolan agerar märks även i undervisningen. För ett år sedan hade vi exempelvis inte diskuterat machokultur på psykologin – vilket vi gör nu. Och genusvetenskapen genomsyrar numera nästan alla ämnen under lektionerna, säger David Bladström.

David Bladström tycker att fler killar borde prata om hur skadlig machokulturen är. Foto: Sacharias Källdén

Eleven Clara Lind tycker väggen med alla texter nått ut. "Jag hörde i korridoren om personer som pratade om den. Den första texten jag läste på väggen var väldigt stark och hamnade väldigt nära. Och att då förstå att det är någon här i korridorerna som går och bär på detta kändes väldigt nära." säger hon. Foto: Sacharias Källdén

Han tycker att det är viktigt att frågorna fortsätter diskuteras och menar att nästa steg är att se till att engagemanget förs vidare. Att alla i samhället tar sitt ansvar för att se till att #metoo inte bara var en kort trend.

– Kungsholmens gymnasium har ett högt elevengagemang och är en väldigt medveten och levande skola. Det är inte så vanligt att elever kan påverka vad som ska diskuteras på lektionerna. Nu vill vi få in frågorna i läroplanen och då måste läroverket och regeringen agera, säger David Bladström.

Foto: Sacharias Källdén

#Metoo-rörelsen

Det har nu gått ett år sedan den amerikanska skådespelerskan Alyssa Milano skrev en tweet till sina följare där hon uppmanade de att skriva #metoo om de någon gång hade blivit sexuellt trakasserade. Tweeten spred sig och blev ett globalt upprop mot övergrepp och sexuella trakasserier mot kvinnor.