Här uppmanas Järvabor att inte rösta

Den islamistiska organisationen Hizb ut-Tahrir uppmanar alla muslimer att inte rösta i riksdagsvalet. I Järva har de delat ut flygblad och manifesterat på Rinkeby torget i syfte att stoppa muslimer från att rösta.

  • Publicerad 12:18, 22 aug 2018

Flera organisationer och moskéer i Järva arbetar hårt för att öka valdeltagandet i området.

Samtidigt uppmanar den islamistiska organisationen Hizb ut-Tharir muslimer i Järva att inte rösta.

Organisationen verkar för ett globalt kalifat – en enda religiöst styrd, islamisk stat, där västerländska värderingar är förbjudna.

De vill stoppa muslimer från att rösta

Det 27 juli hade gruppen fått tillstånd för att manifestera på Rinkeby torget.

Mitt i har tagit del av en film från manifestationen.

Där uppmanar talaren muslimer att inte rösta utan att de istället ska föra sin egen talan.

”När valet är över och de inte behöver din röst längre, då vänder de sig mot dig och följer sina egna intressen. Vi kan inte förvänta oss att någon annan ska föra vår talan. Det är vi muslimer som kan språket, som bor här, som ska föra vår egen talan”  säger bland annat talespersonen.

Även på organisationens facebooksida för de fram sitt budskap att muslimer inte ska delta i valet.

– Vi vet att de delat ut flygblad där man uppmanar folk att inte rösta. Det är återkommande varje valår från den här gruppen. Organisationen varken växer eller skapar så stora reaktioner i området, säger Christoffer Bohman, lokalpolisområdeschef i Rinkeby.

Under förra valåret 2014 var gruppen aktiv i Tensta, där de delade ut flygblad och manifesterade på torget.

Varnade för propagandan

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, följer islamistisk propaganda i Sverige och Hizb ut-Tahrirs kampanj. Därför varnade MSB valadministrationen för organisationens propaganda när den upptäcktes den 26 juli i år.

– De uppmanar muslimer att inte rösta om man vill vara en god muslim. Det minskar möjligheterna och rättigheterna för vår muslimska befolkning om man lyckas skrämma folk till att inte gå och rösta. Då är det ett av de grundläggande värdena i samhället som hotas, säger Mikael Tofvesson, operativ chef för MSB:s särskilda valorganisation.

Moskéer i Rinkeby tar avstånd

Hussein Farah är Imam på Islamiska Kulturcentret i Rinkeby. Där tar man avstånd från Hizb ut-Tharirs budskap.

–  De har tolkat en del av islam på deras eget sätt. Vi uppmanar folk att rösta, det är ett viktigt val i år och man måste försöka påverka det samhälle man lever i, säger Hussein Farah, Imam på Islamiska Kulturcentret i Rinkeby.

Hizb ut-Tharir har i mejl uppgett att de ska svara på Mitt i:s frågor, men har ännu inte återkommit. Artikeln uppdateras.

Fakta

Hizb ut-Tahrir

Hizb ut-Tahrir vill skapa ett världsomfattande kalifat styrt av sharia-lagar.

De beskrivs som en radikalislamistisk, antisemitisk och antidemokratisk rörelse som i sin struktur fungerar som ett politiskt parti.

De är aktiva i ett 40-tal länder.

Organisationen är även känd som Islamiska Frihetspartiet.

De har drygt 2 000 följare på sin svenska Facebooksida.

Visa merVisa mindre