Fritidspedagogerna Anja "Smulan" Åström, som även är ungdomscoach, och Olle Åström arbetar långsiktigt med att skapa ett tryggare samhälle för ungdomarna i Viby. Foto: Anton Kyhlbäck

Här uppmanas alla föräldrar att nattvandra

Vibyskolan vill se ett långsiktigt arbete mot otrygghet. Därför har de gjort nattvandring "obligatoriskt" för elevernas föräldrar.

  • Publicerad 08:15, 31 aug 2019

Vcafé startades 2007 som ett internetcafé för ungdomar. Nu har det utvecklats och blivit en fritidsgård med mellan 20 till 60 besökare om kvällen, beroende på om det är vardag eller helg, berättar Olle och Anja. Foto: Anton Kyhlbäck

Att det behövs fler vuxna ute på kvällarna är fritidspedagogerna Anja och Olle Åström på Vcafé och Visyskolan eniga om. Och engagemanget hos de vuxna finns även om det kommer i vågor vid händelse av brott eller oroligheter. Så för att skapa ett mer långsikt engagemang har skolan nu tagit fram en nattvandringslista.

Alla föräldrar till elever i sjätte klass och uppåt, på skolan, kommer att stå på listan.

– Vi börjar i höst. Det är en ”obligatorisk” lista men vi tvingar så klart ingen som inte kan, säger Olle Åström.

Vcafé har anordnat frivilliga nattvandringar i tio år.

Idén om en obligatorisk lista kom i fjol och har mottagits väl av föräldrarna.

– Så fort det krisar då säger vi vuxna att, ”oj, nu måste vi göra något”. Vi vill att det ska pågå hela tiden, säger Anja ”Smulan” Åström, och Olle Åström tillägger:

– Engagemanget ebbar ut när det lugnar ner sig, efter en händelse. Tanken är att alla föräldrar till sjätteklassare och uppåt på något sätt ska engagera sig, säger han.

Viby är den femte största kommundelen i Sollentuna med ett invånarantal på ungefär 6 000 personer. På Vibyskolan, som drivs av skolans ekonomiska förening och således föräldrarna och personalen, går strax över 300 elever varav ungefär 100 i högstadiet.

Träffar 20 till 60 ungdomar

På kvällarna träffar Olle och Anja, med kollegor, mellan 20 till 60 ungdomarna på fritidsgården Vcafé, som öppnade igen efter sommaruppehållet i förra veckan. Viby är ett relativt lugnt område, påpekar Anja och Olle.

– Det har gått upp och ner, sedan vi startade 2007. Vi har inga gäng eller så i Viby, ibland kan det komma in nya ungdomar, och då kan det bli oro i gruppen, men det brukar släppa ganska fort och lugna ner sig, säger Olle.

Alla vuxna som ska nattvandra kommer att få en genomgång av instruktioner för nattvandring. Väl ute kommer de bära röda jackor med texten ”Tryggt och snyggt” samt ha med sig en lista med viktiga telefonnummer. Vcafé är utgångspunkten och syftet är att finnas där för ungdomar som vill prata med någon, visa närvaro, och arbeta långsiktigt.

Vandringsgrupperna kommer att bestå av minst två personer:

– Nattvandrarna ska inte konfrontera, eller störa på någon fest, men finnas där för ungdomarna och vara ett stöd om det behövs, säger Anja Åström.

– Det ska inte bli något medborgargarde, påpekar Olle Åström.

Finns den risken?

– Den risken finns alltid.

Är det självklart att vuxna ska nattvandra om kvällarna?

– Jag tycker det. Alternativet kan bli att anlita väktare om vi vuxna inte finns alls, säger Olle Åström, och Anja Åström tillägger:

– I det perfekta samhället skulle vi inte behöva gå ute, men det har vi inte. Vi hoppas att engagemanget som har blivit så stort, efter mopedrånen, i Sollentuna även fortsätter när det är mörkt, regnigt och kallt. De som är intresserade kan kontakta oss via fritidsgården, säger Anja Åström.

Anja och Olle på Vcafé som ligger i Vibyskolans lokaler. Foto: Anton Kyhlbäck

Vcafé

Startade senhösten 2007 och håller till i Vibysalen på Vibyskolan. Ungdomar mellan 12 och 17 år, som har börjat sexan, kan spela pingis, biljard, x-box, titta på TV eller spela musik på gården under förutsättningen att de har ett medlemskort. Förutom vanliga gårdskvällar anordnas även disco, musikkvällar, lan med mera. Vcafé arbetar aktivt mot alkohol och droger. Källa: Vcafé

Här är nya färgerna som ska symbolisera Sollentuna

Nyheter Kommunens logga uppdateras Hej då ordet "kommun" och hej till enfärgat. Nu har Sollentuna kommun fått en ny logotyp och grafisk profil.söndag 26/6 8:40