Åtgärder. Micael Krohn har tröttnat på fortkörarna vid Näckrosen och kräver åtgärder från Solna stad. Foto: Privat bild

Har tröttnat på fortkörare vid Näckrosen

Micael Krohn som bor vid Råsundavägen har tröttnat på att folk kör för fort på gatan vid Näckrosen och vill att staden gör mer för att sänka bilarnas fart.

  • Publicerad 01:15, 22 aug 2021

2017 sänkte Solna stad den högsta hastigheten på Råsundavägen från 50 till 40 km/h. Vid vissa sträckor är det 30 km/h i timmen – till exempel där Micael Krohn bor i höjde med Näckrosen. Där ligger bland annat två förskolor.

– När jag förra sommaren satte och tog en fika så passerade cirka 130 bilar på en halvtimme och 70 av de dem kunde man med blotta ögat se att de åker betydligt fortare än 30, säger Micael.

Har tröttnat

Han har tröttnat på hur det ser ut och är rädd att det kommer ske en allvarlig olycka. Polisen dyker enligt Micael upp en gång i kvartalet, ger lite böter, men sen är det samma visa igen.

– De brukar plocka en hel del folk då, men när de är borta är problemen tillbaka. Det är inte ovanligt att det kommer bilar i 60 kilometer på 30-vägen.

Micael Krohn hörde av sig till Solna stad förra sommaren och framförde sina synpunkter och önskan om åtgärder.

– Vi pratade om att det nere vid villorna vid Råstasjön finns en digital skylt som blinkar med röda siffror när du kör för fort. En sådan skylt, eller något annat, borde ske på Råsundavägen, men hos oss har det inte hänt något på ett år. Jag tycker det är bedrövligt, säger Micael.

Staden har mätt

Magnus Persson (C), kommunalråd och ordförande i tekniska nämnden, berättar att staden mätte hastigheterna på tre ställen av Råsundavägen under 2019. I båda ändarna av vägen och vid Stråket. Där visade faktiskt mätningarna att medelhastigheten var på rätt sida av gränsen.

– Men vi har inte mätt vid Näckrosen så det är svårt att säga hur det är där, säger Magnus Persson.

Vad kommunalrådet vet finns det inga aktuella planer på att göra några åtgärder på den aktuella platsen. Fartgupp skulle kunna vara problematiska eftersom Råsundavägen är en huvudgata med busstrafik och förarna av dessa tycker inte om guppen av arbetsmiljöskäl.

Att bestämma om var staden ska ställa sina digitala skyltar som berättar hur fort folk kör ligger på tjänstemannanivå, enligt Magnus Persson.

Kan det ändå vara aktuellt att titta på platsen för att se om många kör för fort?

– Man planerar inga förändringar innan man kollar hur det faktiskt är och har mätt. Det som är relevant är att fundera på om det är en plats att mäta på i framöver. Men det finns andra platser där vi också får in klagomål på att folk kör för fort.

Så många har åkt fast

Matti Dordlovfa, operativ samordnare vid Solnapolisen berättar att man under 2021 har utfärdat 23 föreläggande avseende trafikförseelser på Råsundavägen. Sju av dessa av varit för hastighetsöverträdelser.

– Vi prioriterar trafiksäkerheten högt i Solna och Sundbyberg och bygger vårt arbete på de uppgifter vi får från allmänheten. Så vi ser gärna att man hör av sig med tips på platser man anser att trafikreglerna inte efterföljs, säger Matti Dordlovfa.

Så många fortkörare har polisen tagit i år

Under 2021 har polisen utfärdat 23 föreläggande avseende trafikförseelser på Råsundavägen. Sju av dessa av varit efter hastighetsöverträdelser.

Källa: Polisen