Här trotsar Janusz riskerna efter bajslarmet

– Jag är medveten om att vattnet kanske inte är så jätterent, men jag hoppar i ändå. Det säger Janusz Antolak, som bor vid Liljeholmskajen, och som inte kan motstå ett dopp från solbryggan.

  • Publicerad 14:59, 31 maj 2018

Vattenkvaliteten i Årstaviken är inte den bästa. Förutom miljögifter i bottensedimenten finns det enligt Stockholm vatten risk för att avloppsvatten åker ut i viken.

Flera på solbryggan nedanför höghusen på Liljehomskajen njuter dock i stora drag, och flera passar på att ta ett dopp .

En av dem är Janusz Antolak, som bott i området i 6-7 år. Han hoppar i från bryggan och simmar en bra bit ut i viken och tillbaka.

– Jag är medveten om att vattnet kanske inte är så jätterent, men jag hoppar i ändå. Nu när det är så varmt, och när du bor här, så är det ju väldigt attraktivt att gå hit till bryggan och bada.

Kallt i vattnet – men härligt. Janusz Antolak vet att det inte är så rent, men badar ändå.

Han känner till att Liljeholmskajen inte är en officiell badplats.

– Jag vet att jag badar på egen risk. Jag betraktar det som en insjö och vet att vi bor i en storstad. Men jag tror ändå att det är renare vatten här än i Warsawa i Polen där jag kommer ifrån.

Lennart Långström, som också badat från bryggan, tycker det är viktigt att staden gör åtgärder för att rena vattnet. Han säger att han funderat över avloppslukten vid Årstaviken, bortanför broarna, när han varit ute och sprungit.

– Det kan ju bara vara att de luftar någon anläggning, men det får en att undra, säger han.

Man behöver inte ta de största kallsuparna

Irene Lundberg, Stockholm vatten

Irene Lundberg, projektledare på Stockholm vatten, säger till Mitt i att hon själv badar i Årstaviken och har doppat sig vid solbryggan vid Liljeholmskajen.

– Man behöver inte ta de största kallsuparna, säger hon.