Här tränar mammor både kropp och språk

Även småbarnsmammor vill hålla sig i form och gå på SFI. På Parkleken Kulan i Sätra kan de göra båda delarna. Barnen får självklart vara med.

  • Publicerad 15:19, 24 apr 2017

Klockan är strax efter 10 en tisdagsmorgon. I Parkleken Kulan har lekrummet just förvandlats till en träningssal. Gympaledaren Noelia López sätter på musiken och frågar mammorna runt omkring:

– Är ni redo?

Det är de. Under 45 minuter tränar de både smidighet, styrka, kondition och balans. Runt omkring dem tultar barnen, alla i 1-årsåldern eller yngre.

– Det här är perfekt. Min son är sex månader och ganska tung, jag måste stärka kroppen för att orka bära honom. Det är fantastiskt att man kan ha med barnen när man tränar! säger Bredängsbon Johana Olander.

Gympapasset för föräldralediga mammor startade i år. Det var en förälder som kom med förslaget i slutet av förra året. Då höll Parkleken Kulan stängt, efter att ha vandaliserats svårt i början av oktober.

– Vi lovade att starta gympapass här när Kulan var färdigrenoverad. Och det gjorde vi! Vi i personalen hjälps åt att aktivera barnen under passet, berättar förskolläraren Maria Westerberg.

Joller och gråt

Kulan, som är både parklek och öppen förskola, återinvigdes i mars. Av vandalernas framfart syns inga spår. Både de nymålade, vita väggarna och det ljusgrå golvet skiner i vårsolen och på hyllorna finns nya böcker, spel och leksaker. Här går småttingarna omkring, medan deras mammor kommer i form.

Jollret blandas med musiken – och då och då blir det gråt. Då är det bara att bryta passet för en kort stund, eller att gympa med barnet på armen eller i knäet.

– Det känns inte bra att säga till så här små barn att gå undan, så jag tar med honom en stund om det behövs, säger Noelia López, som gör styrkeövningar med sonen Elia i knäet.
Noelia López, som bor i Sätra, kom till Sverige för ett par år sedan med sin familj. Att leda gympapassen i parkleken är jätteroligt, tycker hon. För henne är Kulan en viktig plats – inte bara för sonens skull utan också för hennes egen.

– Det är jättebra för det sociala livet att komma hit. Jag får mycket nya kontakter här, berättar hon.

Barnen med på SFI:n

Mitt i träffar Noelia López och flera anda av de gympande mammorna även på onsdagsmorgonen, när vi kommer på ett nytt besök. Nu är det hjärngympa som gäller. Mellan klockan 9 och 12, både onsdagar och fredagar, är det SFI-undervisning här.

– Många får ju flera barn efter varandra. Då är det viktigt att kunna gå på SFI i alla fall, så att man inte glömmer den svenska man lärt sig, säger SFI-läraren Joanna Norell.

Barnen är med på SFI:n, precis som på gympapasset. Visst innebär det att mammorna blir avbrutna då och då, när någon ska tröstas, kramas eller matas. Ändå lär de sig mycket. Den här morgonen sitter Noelia López och Boshra Alhawari mittemot varandra och tampas med böjningen av verb.

– Vad heter det egentligen: Jag har kommit till Sverige för två år sedan, eller Jag kom till Sverige för två år sedan? frågar Boshra Alhawari och lyssnar uppmärksamt när Joanna Norell svarar och ger en förklaring.

Flydde från Syrien

Boshra Alhawari har flytt från Syrien med sin familj och kämpar nu envist för att lära sig svenska.

– Jag lär mig mycket här. Jag lär mig prata svenska och att skriva, det är bra att kunna när man kontaktar myndigheter. Och jag träffar folk från olika länder och lär mig om deras kulturer. Det är jätteroligt! säger hon.

 

Ingen fast för vandalisering

Parkleken Kulan återinvigdes den 16 mars, med en stor fest.

Då hade man hållit stängt i över fyra månader, på grund av vandalisering. De skyldiga hittades aldrig.

Måndagen den 10 oktober 2016 rann det vatten ut ur dörrspringan, när en städerska skulle öppna Parkleken Kulan. Hon ringde sin chef, som strax var på plats. Det var även förskolläraren Maria Westerberg.

– Det var jättehemskt att se, berättar hon.

Vandalerna hade satt på kranarna i köket och på toaletten och sedan täppt till alla avlopp med tyg. Följden blev svår översvämning. De hade också kletat färg på väggar, tak och möbler och kastat runt spel, böcker och leksaker.

Någon skyldig greps aldrig. Polisen lade ner förundersökningen efter bara någon dag. ”Det är uppenbart att brottet inte går att utreda”, skrev polisen i beslutet.

Först befarade man att de röda trähuset måste rivas, men det gick att renovera. Den 16 mars hölls en invigningsfest, med cirka 100 föräldrar och barn. Nu är verksamheten i full gång, både inomhus och på lekplatsen. Basen är lekar, spel, sång, pyssel, målning och stadsodling. Som beskrivs i reportaget har man dessutom både SFI och gympa för föräldralediga mammor. Andra verksamheter är grillning (torsdagar kl 14–16) och lektioner i cykling.

Fotnot: I februari startade SFI även på öppna förskolan i Vårberg. Planen är att starta på öppna förskolan i Skärholmen, i höst.