Det är fullt spel på alla tre banor inne i Värmdös nya padelhall, Padel22, i Mölnvik. Vill man ha en kvälls- eller helgtid är det minst en veckas väntetid, dagtid kan det gå fortare, säger Sara Bergman, som driver Padel22 sedan ett drygt år tillbaka ihop med sin man Micke.

Lätt att lära sig

Mönstret känns igen på andra platser – padel håller på att bli den nya folksporten och nya banor byggs hela tiden. Sporten kan beskrivas som en blandning av tennis, badminton och squash, och man spelar fyra samtidigt.  

– Det har varit stort tryck sedan vi öppnade och jag förstår att padel har blivit populärt. Det är lätt att lära sig och hela familjen kan vara med. Sen är det supersocialt, säger Sara.

– Det är få sporter man vill börja med i vuxen ålder, som nybörjare. Men det kan man med padel, tillägger hon.  

Padel22 satsar på att alla ska känna sig välkomna, man ska kunna fika, kolla matcher och bara umgås i hallen, enlig Sara, och de jobbar extra hårt för att få kvinnor att vilja spela.

I våras startade de en barn- och ungdomsförening, Värmdö Padel Funclub. Där är medlemmarna 7–17 år och de tränar padel en gång i veckan med ledare.   

– Vi har möjlighet att fånga upp dem som kanske har hoppat av en annan sport. Det är svårt att börja på en ny sport när man är 12-13 år, säger Jimmy Sahlin, ledare och ansvarig för föreningen.

– Här är det lätt att vara nybörjare, att smälta in. Man kan lära sig padel även om man aldrig har hållit i en racket tidigare, säger Jimmy, och tillägger att de vill få barn och unga att röra sig, ”inte att bli bäst i Sverige.”

Ovanligt med ungdomsförening

Grupperna är blandat killar och tjejer och sätts ihop efter nivå. Efter årsskiftet startas två nya grupper och då kommer de ha 70 barn i föreningen, med kö. Just nu söker de fler som vill jobba ideellt som ledare.

Än så länge är det inte så vanligt att ha en fristående förening för barn och unga inom padel. Oftast sker träningar för barn i hallens regi, med betalda tränare, enligt Jimmy och Sara.

– Det är dyrt att bygga padelhallar, därför kostar det en del att hyra en bana och det har blivit en ganska kommersiell sport, säger Jimmy.

– Vi tror mycket på att ha en barn- och ungdomsförening, att man måste tänka så långsiktigt och låta ungdomarna själva bli ledare så småningom, säger Sara.

Mitt bland kontorshus och shoppingstråk har Carl Setterberg och Magnus Jansson, som driver Sickla padel, valt att bygga fyra nya padelbanor. Det handlar om fyra utomhusplaner som ska premiäröppnas i början på november.

– Vi kommer att tillåta spel året runt men det är ju utomhusbanor så det blir i mån av väder hur mycket vi kommer kunna använda dem. Vi har ansökt om att få bygga ett provisoriskt, genomskinligt tält över minst två av banorna, säger Carl.

– Vi hoppas att det löser sig så snart som möjligt. Helst vill vi ha tält över alla våra banor, tillägger han.

Träningar för unga

Intill banorna kommer en liten shop med uthyrning och försäljning att öppna, och i en villa i närheten planeras ett kafé så småningom. Intresset för att spela på deras banor är redan stort.

– Det är både företag och privatpersoner som hör av sig, man vill kunna ordna event, spela lunchpadel och seriespel bland annat.

När det kommer till barn och unga finns en ambition att kunna öppna upp tider för dem.

– Som det är nu är det ganska svårt för ungdomar att komma åt padel, banorna tas snabbt över av vuxna. Vi märker ett intresse bland yngre som också vill spela, så vi kommer att titta på om man kanske kan ha ungdomspadel på eftermiddagar med tränare och ordna något läger ibland, säger Carl.

Om det visar sig att en förening är rätt väg att gå är de öppna även för det, tillägger han.