Redo. Beatrice Edvardsson och David Sjösten, medlemmar i Barkarby jujutsuklubb. Foto: Andreas Parmerud

Här tar kampsportare över parkeringen

Karatesparkar är inte fy skam, men mot pandemin har kampsporterna haft svårt att hävda sig. Barkarby jujutsu fann räddningen i en parkeringsplats och trävapen av 1600-talssnitt.

  • Publicerad 15:56, 19 mar 2021

Folk undrar vad vi håller på med och tycker att det är roligt, några applåderar också.

Tränaren Robert Johansson beskriver de första veckorna av pandemin som chockartade för Barkarby jujutsuklubb.

– Vi visste inte riktigt vad vi skulle göra. Sedan sa jag att vi kan vara utomhus, att det kan vara ett bra sätt att hålla uppe träningen och träffas.

400 år gammal

Han konstaterar att många budoverksamheter riskerar att gå i konkurs.

– De kan inte hålla i gång träningen för att de kör fysiskt, bara med kroppen. Men vi har haft möjlighet att göra annat.

Den lilla klubben med 15 medlemmar sysslar med en äldre form av jujutsu från 1600-talet. Även här finns kroppsnära inslag, men ett annat utmärkande drag för stilen är trävapen: stavar som kallas "bo" och svärd som heter "bokken".

Föredrar gräsmatta

Med dessa redskap blir det lätt att hålla avstånd och därmed har gänget kunnat fortsätta sina träningspass. Dessa hålls numera utomhus, bland annat på parkeringen utanför Jakobsbergs sporthall.

Egentligen föredrar Robert Johansson gräsmattan.

– Det är skönast, eftersom det är naturligt material och nära skogsdungarna. Parkeringsplatsen har varit en nödlösning när det har varit mycket snö eller lerigt.

Men närvaron på det lite hårdare underlaget har också utvecklats till en potentiell värvningsmetod för klubben.

– Folk undrar vad vi håller på med och tycker att det är roligt, några applåderar också.

– Vi har faktiskt haft idén att fortsätta köra utomhus för att se om folk tycker att det är intressant.

Jujutsu är en stridskonst som tillhör den japanska kampsportsfamiljen budo. Jū översätts som mjuk och följsam, ursprungligen "utan vapen" medan jutsu betyder metod eller teknik.

Livet på en pinne. Barkarby jujutsuklubb i full aktion. Närmast i bild tränaren Robert Johansson. Foto: Andreas Parmerud