Här tar hyresvärd 200 kr/månad för cykelplats

Bostadsbolaget Einar Mattsson kräver hyresgäster i Hammarbyhöjden på 200 kronor i månaden för en plats i husets cykelförråd. Nu står förrådet tomt. – Alla tycker det är orimligt, säger Linn Järnberg, 29, om kostnaden.

  • Publicerad 11:16, 27 jun 2018

Det nybyggda kvarteret Taklampan i i Hammarbyhöjden har utnämnts till Framtidens fastighet, och var med och tävlade om titeln Årets Stockholmsbyggnad.

Men frågan är om framgången har stigit fastighetsägaren Einar Mattsson AB åt huvudet. Den hyresgäst som vill ställa in sin cykel i husens cykelförråd, krävs av bolaget på 200 kronor i månaden.

Kvarteret Taklampan ligger på Finn Malmgrens väg i Hammarbyhöjden och består av två hus. Foto: Lennart Johansson

– Jag och min sambo var två av de som drev på för att de skulle bygga förrådet eftersom det saknades – det fanns inte ens tak över cykelplatserna på gården. Så vi blev jätteglada när de tog tag i det och byggde det här förrådet, säger Linn Järnberg, 29.

Cykelburen med plats för 40 cyklar stod nyligen färdig i garaget. Men glädjen förbyttes snart i ilska när Linn Järnberg hörde om kostnaden.

Linn Järnberg är inte nöjd med hyresvärdens agerande. Foto: Privat

– Det kändes plötsligt inte värt det. 2400 kronor om året för att ställa sin cykel. Vi hade förutsatt att det skulle ingå i hyran, så brukar det vara i andra hyreshus, säger Linn Järnberg.

När det här kom ut blev det ramaskri

Linn Järnberg

Mitt i Söderort har varit i kontakt med flera hyresgäster som är lika upprörda.

– Vi har en gemensam Facebookgrupp för de här två husen. När det här kom ut blev det ramaskri, alla tyckte det var orimligt, säger Linn Järnberg.

Dubbelt så dyrt som vid Odenplan

Som en jämförelse kostar en fast plats i Odenplans nya cykelgarage 100 kronor i månaden, för en standardplats. För 200 kronor i månaden får man där en cykelbox med ladduttag.

Två bilplatser i garaget har gjorts om till cykelförråd – men ingen vill betala för det. Foto: Privat

I Hammarbyhöjden är cykelförrådet än så länge helt tomt – inga hyresgäster har nappat på hyresvärdens ”erbjudande”.

– Senast jag kollade var det ingen cykel där, säger Linn Järnberg.

Hyresvärden: Miss i kommunikation och planering

Einar Mattssons fastighetschef Martin Fors säger att Taklampans hyresgäster kommer att få ett kostnadsfritt cykelförråd. Bygglovsritningar på ett nytt förråd med 70-80 cykelplatser är inlämnade.

Innan det är klart, är det meningen att hyresgästerna ska få använda cykelburen i garaget gratis, hävdar han.

– Vi har uppenbarligen inte skickat ut rätt information till hyresgästerna. Det handlar om en kommunikationsmiss som jag ska åtgärda. Tills det finns ett annat kostnadsfritt alternativ ska man få ställa sin cykel gratis här.

Varför byggde ni inte cykelförråd i husen från början?

– Jag har inget svar på det. Det är en planeringsmiss. Självklart borde vi haft med behovet av cykelparkering i beräkningen.

När det nya förrådet blir klart – hur motiverar ni att ni vill ta betalt för det andra förrådet?

– Vi har förstått att en del av våra hyresgäster har dyra cyklar, och kanske elcyklar eller mopeder. Precis som vi tar betalt för en bil eller mc-plats vill vi erbjuda det här extra skyddet där man kan låsa in sina värdefulla kapitalvaror.

– Men om vi ligger fel i pris och märker att inga hyresgäster vill använda det kommer vi förmodligen anpassa vårt pris.