Här tar Fredrik ett av norrorts första skridskoskär denna vinter

Isen ligger tunn på Långsjön i Åkersberga. Och för isentusiasterna betyder det att snöra på sig skridskorna. – Även om det bara varit minus några dagar så var den tillräcklig för att åka på, säger Fredrik Söderberg Bruce.

  • Publicerad 11:00, 4 dec 2019

För Åkersbergabon Fredrik Söderberg Bruce är den första skridskoturen årets höjdpunkt. Så fort ”hemmaisen” ligger är det dags att ge sig ut.

– Det här är i mina hemmavatten och jag håller koll på isen. Jag kan nästan se isen växa centimeter för centimeter, säger Fredrik Söderberg Bruce.

Han är också noga med säkerheten och poängterar att man inte ska vara ute på isen om man inte har koll – och rätt utrustning. När Fredrik tog premiärturen under söndagseftermiddagen på Långsjön stod hans fru på land, redo med en kastlina för säkerhets skull.

Några minuter på isen gör advent

Fredrik Söderberg Bruce

Solen sken och det låg ett par minusgrader i luften.

– Klockrent väder, bättre kan det knappt bli. Framförallt efter en månad med grårusk i november. Några minuter på isen gör advent, säger Fredrik.

Jakten på isarna

Långsjön fryser tidigt och under söndagen var där även två andra skridskorävar ute. Fredrik säger att de var försiktiga och att mycket handlar om kunskap. Har man inte det ska man skaffa sig det innan man tar sig ut på fruset vatten.

Åkersbergabon har åkt skridskor på naturis sedan han var tonåring och har även varit med i flera lopp, bland annat Vikingarännet. Dessutom har han gått flera kurser och läst på om isar och isvett.

– När temperaturen passerar under nollan börjar jakten på de perfekta isarna. Det sjöng lite i isen då det var färskis, det ska jag inte sticka under stolen med.

Fakta

Fredriks fem tips för en lyckad tur

  1. Alltid vara två personer
  2. Att inte vara på isen om man inte ha koll
  3. Gå kurser
  4. Läs på om isar och isvett
  5. Ha rätt utrustning

Jan Insulander är projektledare på issäkerhetsrådet varnar icke iskunniga för att ge sig ut i Stockholmsområdet. Framförallt de närmaste dagarna.

– Nu är det riskabelt då det kommer en mildare period och då kommer vädret ha stor effekt på isarna, säger han.

Isen lägger sig tidigt på vissa sjöar, främst de som är grunda och ligger skyddade för vind.

– Sjöar med lite vatten i kan ha is just nu. Isläggning handlar att vatten ska kylas av. Blåst är bra när isen lagt sig, då kyler det ner och gör att isen växer.

De här isarna i Stockholmsområdet är inga man tar ut barnvagnen på än

Jan Insulander, Issäkerhetsrådet

De vana åkarna ger sig ut när isen är 4-5 centimeter tjock. Men för att promenera eller ge sig ut att fiska rekommenderar issäkerhetsrådet att isen ska vara tio centimeter tjock.

– Isen är inte lika tjock överallt och är det tio centimeter får man lite marginal. De här isarna i Stockholmsområdet är inga man tar ut barnvagnen på än.