George Afram och Jamil Jacob på Mörby sko-, kem-, skrädderi och nyckelservice. Foto: Stefan Källstigen

Här sveper förändringen fram

Nästan varje dag är det något nytt som ska rivas, byggas eller flyttas i Mörby centrum – känns det som. Vi tog ett snack mot lite folk i centrumet om förändringarna.

  • Publicerad 11:00, 28 nov 2021

Bättre förr

09.30.

George Afram och Jamil Jacob, kollegor sen 17 år, på Mörby sko-, kem-, skrädderi och nyckelservice flyttade nyligen tillbaka till fjärde våningen, efter renoveringar. Nya butiksgången känns ny och fräsch, tycker de. "Det har också blivit bättre, även om det inte är lika bra som förr, nu efter corona. Det är skönt om vi slipper den skiten snart" säger Jamil Jacob som arbetat i Mörby centrum sedan 1992.

Visa merVisa mindre

En timme i Mörby Centrum. Foto: Stefan Källstigen

Flyttcirkus

10.20

Reza Saadati på Mörby tobak är en av många som flyttat runt under renoveringen. I mars fick han flytta in i ICA:s gamla lokaler, där han ska vara till juni. När södra torget blir klart ska han flytta tillbaka. När vi träffar honom kommer budet och danderydsbon Kenth Nilsson, som han känner sen 30 år, med budpaket. "Det känns lite konstigt att vara här nere. Det känns bra, men jag har börjat få tänka på pensionen" säger Reza och skrattar lite.

Visa merVisa mindre

En timme i Mörby Centrum. Foto: Stefan Källstigen

H&M ska stänga

10.06

I september meddelade H&M att de bommar igen tre butiker i Stockholm. En av butikerna är den som ligger i Mörby centurm. Den stänger efter årsskiftet. Utanför träffar vi Emma Källgren från Djursholm, som kommenterar: "Det är tråkigt. Man kan alltid hitta något här. Men samtidigt är det också spännande vad det blir istället i lokalerna" säger hon. Håkan Larsson, centrumchefen i Mörby centrum, meddelar att det inte är officiellt vem eller vilka som flyttar in: "Vi planerar om ytorna i den delen, det kan jag berätta nu" säger han.

Visa merVisa mindre

En timme i Mörby Centrum. Foto: Stefan Källstigen

Biblioteket. Visste du att tidningsrummet på biblioteket öppnar klockan 09.00? Här ser vi bibliotekarien Johan bläddra i ett nummer. Foto: Stefan Källstigen

Från slott till ... centrum

09.55

En av de stora händelserna i Mörby centrum är Danderyds kommuns nya lokaler och biblioteket. Dagen innan Mitt i är på besök höll de förtroendevalda sitt andra budgetfullmäktige här på Mötestorget, istället för på Djursholm slott.

Mikael Grip jobbar på Danderyd kommuns kontaktcenter. Vid desken, intill Mötestorget, tar han emot besökare varje dag och får hjälpa till med frågor om allt mellan himmel och jord. "Vi har fått väldigt bra feedback för hur det har blivt. Sen finns det så klart de som har synpunkter på vad som kunde ha blivit bättre. Jag tycker det har blivit bra" säger han.

Visa merVisa mindre

Alternativ. Gamla parkeringshuset vid busstorget har nu rivits. Här ska det bli nya lägenheter och nytt parkområde. Foto: Stefan Källstigen