Bina som i våras flyttade in i de två kuporna har nu gjort sig hemmastadda och trivs i sin Foto: Maria Lilja

Här surrar det av liv mellan gravarna

Det jobbas i febril takt på Sundbybergs begravningsplats. Bina som i våras flyttade in i de två kuporna har nu gjort sig hemmastadda och trivs i sin nya miljö. – Vi har jobbat med den biologiska mångfalden i många år, så det här var nästa steg, säger Jakob Hildebrandt, kyrkogårdsarbetare och en av de ansvariga för kuporna.

  • Publicerad 07:45, 17 jun 2018

Under våren flyttade två bisamhällen in i kuporna som ställts upp på Sundbyberg begravningsplats. En kupa har också placerats vid Duvbo kyrka.

Nu råder en väldig aktivitet i begravningsplatsens norra hörn, där en av kuporna står.

– Vi har jobbat med den biologiska mångfalden i många år, så det här var nästa steg, säger Jakob Hildebrandt, kyrkogårdsarbetare och en av de ansvariga för kuporna.

 I början när bina var nyinflyttade så var de lite argsinta innan de lärt känna sin nya miljö

Jakob Hildebrandt

Biodlar-kläder har köpts in och de intresserade i personalen har fått utbildning i hur bina ska skötas. För det är en del pyssel för att hålla dem på gott humör.

Det är ingen birädd som klagat?

– I början när bina var nyinflyttade så var de lite argsinta innan de lärt känna sin nya miljö. Då var det en person som trodde att de var getingar, så vi flyttade den ena kupan lite.

Bina har fått egna ängar

Man har också hoppat över att klippa delar av gräset mellan gravplatsområdena och sått ängsblommor som ska hålla bina nöjda och mätta.

– Vi har bina främst för pollineringens skull och kommer nog inte att ta så mycket honung som vi skulle kunna göra, säger Jakob Hildebrandt.

En liten slunga har dock köpts in och framåt hösten ska den första honungen kunna slungas.

– Burkarna kan sedan delas ut till nya församlingsbor eller andra med anknytning till kyrkan, gissar Jakob Hildebrandt.

Den observante kan också se holkar i olika storlekar uppsatta på byggnaden där maskinerna förvaras på begravningsplatsen. Här bor solitärbin – bin som lever ensamma. De hjäper till att pollinera växter och samlar pollen, men ger inte honung på så sätt som honungsbina i kuporna gör.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Nu är det full rulle i Ursviksskogen

Nyheter Mountainbikes är heta trenden i Cykelsverige Mountainbikes blir allt populärare i Sverige – och i Sumpan finns ett cykelmecka i Igelbäckens naturreservat. På helgerna är det knökfullt på parkeringen.onsdag 21/10 11:09

Grovsopor fortsätter att dumpas i Sumpan

Nyheter FTI har satt in vakter och hotat ta bort stationen Folk fortsätter att dumpa grovsopor vid återvinningsstationerna i Sundbyberg. Företaget som sköter stationerna har satt in väktare under sommaren och varit inne på att ta bort stationerna helt.onsdag 21/10 10:56

Laddar för nya fester – technoklubb i klassiska lokaler

Nyheter Variation. Planerar även evenemang för en lite äldre målgrupp Det är åter festdags på gamla Lorry. Lagom till löning blir det technoklubb på dagen – dessutom bjuds det på häng för en äldre målgrupp.tisdag 13/10 16:47