Bina som i våras flyttade in i de två kuporna har nu gjort sig hemmastadda och trivs i sin Foto: Maria Lilja

Här surrar det av liv mellan gravarna

Det jobbas i febril takt på Sundbybergs begravningsplats. Bina som i våras flyttade in i de två kuporna har nu gjort sig hemmastadda och trivs i sin nya miljö. – Vi har jobbat med den biologiska mångfalden i många år, så det här var nästa steg, säger Jakob Hildebrandt, kyrkogårdsarbetare och en av de ansvariga för kuporna.

  • Publicerad 07:45, 17 jun 2018

Under våren flyttade två bisamhällen in i kuporna som ställts upp på Sundbyberg begravningsplats. En kupa har också placerats vid Duvbo kyrka.

Nu råder en väldig aktivitet i begravningsplatsens norra hörn, där en av kuporna står.

– Vi har jobbat med den biologiska mångfalden i många år, så det här var nästa steg, säger Jakob Hildebrandt, kyrkogårdsarbetare och en av de ansvariga för kuporna.

 I början när bina var nyinflyttade så var de lite argsinta innan de lärt känna sin nya miljö

Jakob Hildebrandt

Biodlar-kläder har köpts in och de intresserade i personalen har fått utbildning i hur bina ska skötas. För det är en del pyssel för att hålla dem på gott humör.

Det är ingen birädd som klagat?

– I början när bina var nyinflyttade så var de lite argsinta innan de lärt känna sin nya miljö. Då var det en person som trodde att de var getingar, så vi flyttade den ena kupan lite.

Bina har fått egna ängar

Man har också hoppat över att klippa delar av gräset mellan gravplatsområdena och sått ängsblommor som ska hålla bina nöjda och mätta.

– Vi har bina främst för pollineringens skull och kommer nog inte att ta så mycket honung som vi skulle kunna göra, säger Jakob Hildebrandt.

En liten slunga har dock köpts in och framåt hösten ska den första honungen kunna slungas.

– Burkarna kan sedan delas ut till nya församlingsbor eller andra med anknytning till kyrkan, gissar Jakob Hildebrandt.

Den observante kan också se holkar i olika storlekar uppsatta på byggnaden där maskinerna förvaras på begravningsplatsen. Här bor solitärbin – bin som lever ensamma. De hjäper till att pollinera växter och samlar pollen, men ger inte honung på så sätt som honungsbina i kuporna gör.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Kvinnojouren befarar anstormning när restriktionerna lättar

Nyheter Få har sökt hjälp hos kvinnojouren under pandemin Fem kvinnor har mördats på tre veckor i Sverige. Hos kvinnojouren i Sundbyberg har det varit oroväckande få som har sökt stöd under pandemin. "När restriktionerna minskar väntar vi oss att fler...söndag 9/5 5:15

”Sådant här ska inte kunna ske igen”

Nyheter Anledning att ifrågasätta om staden tagit tillräckligt arbetsgivaransvar Kommunalrådet Johan Storåkers beklagar att inte tillräckligt har gjorts i Rissne och säger att mycket tyder på att staden har brustit i sitt ansvar som arbetsgivare.lördag 8/5 15:15

Personalen larmade om fritidsgården i många år

Nyheter Ungdomar och personal fick ha på sig ytterkläderna inomhus Trots att personalen larmade om problemen under många år blev inte arbetsmiljön bättre på Hundra74:an. " Jag undrar om de hade velat sätta sina egna barn i lokalerna", säger Yerusaliem Tesfai som...lördag 8/5 15:15