Hastighetskoll.Polisen kontroll på Valhallavägen pågik i 40 minuter. Foto: Pelle Strindberg Jutehammar

Här stoppar polisen tio fartsyndare

Antalet fartkontroller utförda av polisen i Stockholms city har ökat under pandemin. På fredagen stoppades flera bilister på Östermalm. Tio körde för fort efter att ha passerat Fältöversten.

  • Publicerad 16:46, 28 maj 2021

Fredag morgon, Valhallavägen. Polisen står redo för att kontrollera att bilisterna som passerar vid Fälöversten och kör vidare i riktning mot Gärdet håller 30-gränsen där den gäller.

Tre av poliserna står mer eller mindre gömda bakom träden i allén. En av dem har en lasermätare i händerna. En annan polis med en röd lysstav vinkar med jämna mellanrum in bilister till Gyllenstiernsgatan.

Där tas de emot av ytterligare fyra poliser, får eventuellt en bot och blåser i alkomätare.

Tio bilister får böter för fortkörning under de 40 minuter som kontrollen pågår. Ingen av dem överskred hastigheten så pass att körkortet drogs in.

– Vi har haft fler trafikkontoller under pandemin. Detta beror bland annat på att vi haft färre åtaganden som till exempel demonstrationer, idrottsevenemang och konserter som annars slukar resurser. Även restaurangernas öppettider har påverkat våra resurser, säger Louise Bovin, kommunpolis på Östermalm.

Hur ofta har ni kontroller?

– I innerstan är vi ute flera gånger per vecka. Dels under så kallade nationella trafikveckor men även spontana kontroller.