I ett såpbubbelkalas fick studenterna springa ut på innergården. Foto: Sara Frisk

Här springer Järfällastudenterna ut – utan nära och kära

Vi har nog alla förstått att ett traditionellt studentfirande inte är möjligt under rådande omständigheter. Men på Järfälla gymnasium fick studenterna en så festlig avslutning som det bara var möjligt att genomföra.  – Det var ett finare avslut än vad många andra studenter fått, säger studenten Noa.

  • Publicerad 11:30, 4 jun 2020

Det tjoas och tjimmas i Järfälla gymnasiums restaurang när Na3a och Na3b äter sin studentlunch. 

– Visst är vi bra! skriker en elev och får medhåll av resten. 

Det klappas och bankas i borden. Glädjen är påtaglig. I dag ska de springa ut. 

Det fanns aldrig på kartan att ett firande inte skulle bli av – och här sitter dem, studenterna. Foto: Sara Frisk

Men det blir inte under normala omständigheter. Årets student kan inte firas traditionellt med studentflak, utspring inför släkt och vänner eller med en större mottagning. 

Vad är mer än ingenting?

Skolan har tillsammans med eleverna försökt att få i ordning ett så värdigt studentfirande som det bara går under omständigheterna. 

– Det fanns aldrig på kartan att ställa in, man måste vara mer kreativ än att bara tänka att det inte går. Så vi funderade istället i banorna “vad kan vi göra som är mer än ingenting?”. Jag blev så rörd över att eleverna var så förstående inför situationen, säger rektor Mariella Augustsson. 

Här delas studentrosor ut så att eleverna ändå får ett band runt halsen nu när nära och kära inte kan trä på fler. Foto: Sara Frisk

Lunch, tal och bildspel

Samtidigt som eleverna åt cateringmat höll mentorer, elever och rektorn tal. Det delades även ut brev som eleverna skrev till sig själva när de gick sitt första år och alla fick en varsin studentros att hänga runt halsen. På en duk i bakgrunden visades ett bildspel med bilder från året som gått. 

Eleverna hade själva också tagit initiativ till att nominera varandra till olika “klassens-titlar” vilket livade upp stämningen ännu mer. 

Tiden är inne

– Lova mig att bli den första av just dig, för alltid, avslutar rektor Mariella Augustsson innan det är dags för klassen att springa ut. 

När hon ber eleverna att avvakta några minuter märks otåligheten. Det är ju nu det sker, det är nu de tar steget till att lämna skolan. De ska springa ut. 

Själva utspringet skedde på skolans innergård, till musik som eleverna själva valt och ett såpbubbelkalas. Foto: Sara Frisk

Allt filmades och studenterna fotograferades så att de ska kunna dela glädjen med vänner och familj. Foto: Sara Frisk

Hur kändes det här?

– Det kändes bra, det var ett fint avslut. Bättre än vad många andra studenter fått, säger Noa Midéus som precis sprungit ut. 

Är du nöjd?

Ja, det som elever och personal kommit överens om infriade skolan. 

Noa Midéus har precis sprungit ut. Han tycker att avslutningen blev bra. Foto: Sara Frisk

Hur känns det att inte vara påväg ut till ett studentflak nu?

– Det är klart att det är tråkigt, det är ju någonting som man alltid velat göra. Men nu är det som det är och just nu är det viktigare att bekämpa den här pandemin genom att bidra så gott man kan. 

Hur ska du fortsätta firandet?

– Vi ska ha en mindre mottagning hemma och sen ska vi alla studenter ses igen ikväll. Det kommer bli i en mindre skala med avstånd, det är viktigt, avslutar Noa Midéus.