Här springer hunden på t-banespåret – jagades i fyra timmar

Från Globen till Östermalmstorg. Det var sträckan som en lös hund sprang på t-banespåret under torsdagskvällen. Något som ledde till en 4 timmar lång hundjakt i tunnelbanan.

  • Publicerad 16:19, 10 jan 2020

Klockan var 19.45 på torsdagskvällen när SL:s trafikledning fick larmet. En hund sågs springa på Tvärbanans spår mellan Linde och Globen.

Personal skickades ut, men på något sätt lyckades hunden ta sig över till tunnelbanespåret och började lunka mot Gullmarsplan. Där väntade trafikpersonal och ett hundfångarteam inkallades, men hunden hade andra planer.

– Den sprang några varv mellan Gullmarsplan och Skanstull, utan att någon fick tag i den, säger Elin Lindström, presstalesperson på SL.

Fångades på film

Under strapatsen stängdes trafiken av och på flera håll på gröna linjen gick tågen med reducerad hastighet.

Vid Skanstull omkring klockan 21 lyckades resenären Oliver Burrows få med hunden på ett kortare filmklipp, då hade den varit ute på spåren i över en timme.

– Folk i varselväst försökte få tag i den på spåret, säger han.

Men turen i tunnelbanan var inte över där.

Fortsatte vidare norrut

Misslyckade försök att fånga in hunden vid Skanstull och Slussen gjorde att den fortsatte upp mot T-centralen och slutligen en kort visit på röda linjen och Östermalmstorg och sedan tillbaka.

Klockan 23.45 – fyra timmar efter att den först sågs på Tvärbanan – fångades hunden slutligen in på T-centralen av en väktare. Och det hela slutade väl.

– Där lindades den in i en filt och lämnades slutligen över till ägaren. De blev ju en del förseningar och inställda tåg, men det gick ju bra tillslut, säger Elin Lindström på SL.

Har något liknande hänt förut?

– Det händer ju att djur tar sig in på spåren, men inte att de täcker så långa sträckor under så lång tid. Det är väldigt ovanligt.

Jakten engagerade även på sociala medier där SL uppdaterade om läget.

– Det var mer reaktioner och kommentarer än vanligt, och vi vill även tacka de många resenärerna som engagerade sig och skickade in tips. Jag får även säga att personalen och trafikledningen gjorde ett mycket bra jobb, säger Elin Lindström.

Hur hunden återhämtat sig från rundan är okänt, men troligtvis har den nu har stenkoll på Stockholms tunnelbanesystem.