Här spelar tjejerna med killarna

I Enebybergs IF spelar tjejer och killar födda -07 tillsammans. Det ovanliga samarbetet skapar gemenskap och suddar ut fördomar. – Killarna får veta att tjejer inte är så dåliga som dom tror, säger Naima Bexelius.

  • Publicerad 17:00, 20 sep 2018

Klockan närmar sig 17, och träningsdags. Naima Bexelius och Vilma von Arnold Östlundh är först på plan. När deras lag, F07, fick frågan om de ville träna och spela match med killarnas P07 denna säsongen, tackade dom ja direkt.

– Jag ville vara med för jag tror jag kan utvecklas mycket av det här. Både för att jag får en extra träning och för att de har lite högre tempo, säger Naima Bexelius.

Nu har Naima varit med på flera träningar och fyra matcher. Vilma har varit med på träningar. En ny form av gemenskap med killarna har börjat slå rot.

– Det är kul! Det är inte så stor skillnad förutom att de är killar, säger Vilma.

En ny gemenskap

Initiativet att mixa flickor och pojkar på träningar och matcher kom från föräldrarna. Det var vid ett tillfälle i våras då killarna skulle spela match på Enebybergs IF men laget var några spelare kort. Tjejerna hade just spelat match. Då föreslog en föräldratränare i P07 att de skulle låna spelare från F07.

Det är vi vuxna som för över gammaldags idéer på de unga

Lars Gallerhed

– Huvudtränaren Carlos sa inte ett pip. Det var inga konstigheter, säger Lars Gallerhed, som är en av föräldratränarna för P07. Han fortsätter:

– Sedan hade vi tränare en mejlkonversation där vi var rörande överens om att det här var ett naturligt steg. Egentligen är det vi vuxna som för över våra gammaldags idéer på de unga. De kan lika gärna spela åldersvis. Jag tror det är jättenyttigt.

Bo Gellerhed, Gustav Hallmén, Nils Elo, Naima Bexelius, Vilma von Arnold Östlundh, Lisen Jansson, Elin Wallén i Enebybergs IF tränar tillsammans

Sagt och gjort. Efter sommaren bjöds alla tjejerna in att träna med killarna. Nio F07-spelare tackade ja. Samtidigt fortsätter de täcka upp på P07:s på matcher.

Stina Bexelius är föräldrartränare för FO7 och ser många vinster av samarbetet.

– Jag hoppas att det här gynnar den sociala strukturen, även på skolan. Jag ser på fotbollsplanen när jag är på skolan att det bara är killar där, men nu säger tjejerna att de har börjat vara med mycket mer,  säger hon.

Fördomar suddas ut

Vilma von Arnold Östlund och Naima Bexelius tycker att det finns mycket som P07 kan lära av F07.

– Dom får veta att tjejer inte är så dåliga som dom tror. När vi spelar märker dom det, säger Naima Bexelius. Vilma fyller i:

– På fotbollslägret i somras hade dom så mycket hybris och trodde att dom skulle vinna med 10-0. Men det blev bara 1-0.

Förr fick inte tjejer spela fotboll tror jag.

Gustav Hallmén

Träningen börjar och tjejerna springer ut på plan. Men Gustav Hallmén och Bo Gellerhed dröjer sig kvar vid bänken för att svara på den kanske svåraste frågan. Varför är det egentligen så uppdelat i fotbollen?

– För att det är det på vuxennivå, säger Bo.

– Förr fick inte tjejer spela fotboll tror jag. Det är därför Brommapojkarna heter Brommapojkarna, säger Gustav.

Nästa steg är att killarna får spela med tjejerna

Än så länge är det bara tjejerna som fått ta det stora steget att kliva in i killarnas lag. Stina Bexelius får frågan om EIF tänker göra det omvända också.

– Ja, varför tränar inte killarna med oss? Det är kanske nästa steg, säger Stina Bexelius.

Det finns inga regelmässiga hinder att mixa pojkar och flickor i den här åldern. Trots det har tränaren Carlos Morales Alvarez inte hört om någon annan klubb som gör något liknande i Danderyd eller i motståndarlagen i Stockholmsområdet. 

– Jag har aldrig hört talas om denna typ av samarbete. Dock vet att det är en del tjejer ute i landsorten som spelar fotboll med killar, säger han.