Här spelades Sveriges första damfotbollsmatch 1918

För 100 år sedan spelades den första riktiga damfotbollsmatchen i Sverige, och det skedde på Aspuddens IP. Nu bjuder IFK Aspudden-Tellus in till jubileumsfirande den 22 september, med lokala artister, barnaktiviteter, servering, lotterier och matcher.

  • Publicerad 11:37, 13 sep 2018

– Det optimala hade ju varit att få till en match med damlaget, men det gick inte ihop med spelschemat. Men våra damjuniorer ska spela en seriematch, och det blir lokalderby mot kombinationen Sätra/Mälarhöjden, säger Anders Bergström, sportchef för IFK Aspudden-Tellus damer.

Anders Bergström på Aspuddens IP. I bakgrunden syns ett gäng lågstadiebarn till vänster och elever från Aspuddens skoals fotbollsprofil till höger. Foto: Tomas Stark

Han är på plats på Aspuddens IP, eller Linnea som den kallas i folkmun, för att kolla var serveringstälten kan stå under jubileumsfirande. Samtidigt fylls ena halvan av konstgräsplanen av lågstadieelever, och den andra av killar och tjejer från Aspuddens skolas fotbollsklasser – alla troligen ovetande om att svensk fotbollshistoria skrevs på just den här platsen för 100 år sedan.

500 åskådare såg den historiska matchen

Kvinnor hade spelat fotboll tidigare, men då handlade det om jippoartade uppvisningsmatcher där ”smärta flickor” ställdes mot ”tjocka gubbar”. Matchen på Aspuddens IP 1918 var den första i Sverige mellan två damlag. Det var Stockholms Kvinnliga IK som mötte en söderkombination, och vann med 4–0, i samband med IF Linneas sommarfest. 500 åskådare såg matchen, men initiativet uppskattades inte av manliga fotbollsexperter.

Anders Bergström vid minnestavlan av dammatchen 1918, som sitter på klubbhuset på Aspuddens IP. Foto: Tomas Stark

”Det finns icke ord nog starka att fördöma kvinnlig fotboll – om flickorna eller deras förespråkare vilja tagas på allvar. Gärna må de klä sig i gymnastikbyxor och sparka till en lämplig boll då och då, men för all del, icke under anspråk på att detta skall hava något med fotbollsspel att göra”, skrev den inflytelserika tidskriften Nordiskt Idrottslif. Männens motstånd fanns både inom och utom Svenska Fotbollförbundet och det dröjde ända till slutet av 1960-talet innan etableringen av damfotbollen tog fart på allvar i Sverige.

Firande klockan 13–19

I dag är dam- och flickfotbollen en självklar del av svensk fotboll, inte minst i IFK Aspudden-Tellus som med stolthet uppmärksammar den första damfotbollsmatchen med firande klockan 13–19 på Aspuddens IP.
Damjuniormatchen mellan IFK Aspudden-Tellus och Sätra/Mälarhöjden har avspark klockan 13. Efter den blir det tal och uppträdande med lokala artister som bland annat sjunger Aspuddenlåten.

Sologig med Love Antell

Klockan 16 spelar klubbens herrlag seriematch i division 2 södra Svealand mot Södertälje FK. Och klockan 18 blir det nytt scenuppträdande då Love Antell kör ett sologig på med akustisk gitarr på hemmaplan.

Love Antell. Foto: Anna Z Ek

– Ja, han är också en lokal artist, och han har barn som spelar här i föreningen, säger Anders Bergström.

Även IFK fyller jämnt – bildades 1968

Som om det inte var nog med ett jubileum är det dessutom 50-årsfirande den 22 september. Det har gått 50 år sedan IFK Aspudden bildades då Årsta SK och Aspuddens SK gick samman i en ny förening. Då hade klubben flera sporter, utöver fotboll bland annat ishockey och bandy, men i början 2000-talet renodlades verksamheten och består sedan dess av enbart fotboll. 2012 flyttade IK Tellus sin fotbollsverksamhet till föreningen och det nuvarande namnet antogs.

”Så många som möjligt så länge som möjligt”

Även om herrlaget spelar på hög nivå är IFK Aspudden-Tellus i dag en utpräglad breddförening med pojk- och flicklag i alla åldrar, herr- och damlag, och ett veteranlag för herrar.
– Våra ledord är ”så många som möjligt så länge som möjligt, säger Anders Bergström.
Just den formuleringen ingår även i både Svenska Fotbollförbundets och Riksidrottsförbundets direktiv. Men IFK Aspudden-Tellus var först betonar Anders Bergström.

Anders Bergström framför Rotundan, det runda huset vid entrén, där det för många år sedan var en dansbana. Foto: Tomas Stark

– Ja, vi har jobbat efter det i många år nu, innan förbundet började använda de orden. Om de har snott det från oss? Ja, kanske, det är ju fullt möjligt.

Fri entré hela jubileumsdagen

Hur som helst har IFK Aspudden-Tellus många medlemmar, närmare bestämt uppemot 1 000. Anders Bergström tror att många av dem dyker upp på klubbens dubbeljubileum den 22 september.
– Ja, det hoppas jag. Det är fri entré hela dagen!

Fakta

Kalls för "Linnea" efter IF Linnea

Aspuddens IP invigdes den 25 september 1913 och byggdes av Manhembolaget som låg bakom exploateringen av Aspudden.
IP:n var en del i ett parkområde och blev en viktig social samlingspunkt.
Fram till 1928 stod IF Linnea för driften av anläggningen, som än i dag kallas för Linnea, innan klubben flyttade till Söder.
Det runda huset vid entrén, Rotundan, var tidigare en dansbana och där har både friluftsteater och tivoliverksamhet kryddat de idrottslige evenemangen. När kommunen tog över huvudansvaret 1929 började idrottsplatsen inordna sig allt mer i den spirande folkrörelseidrotten.

Sedan 1993 är Rotundan basen för Örnsbergs Scoutkår som i dag har 360 medlemmar.
1918 spelades Sveriges första damfotbollsmatch på Aspuddens IP.
Detta – och IFK Aspuddens 50-årsjubileum, firas på IP:n den 22 september klockan 13–19.

Visa merVisa mindre