BP föll tungt i det allsvenska kvalet. Här slår AFC:s Bajram Ajeti in det avgörande målet. Foto: Anders Göransson

Här sparkas BP ut ur Allsvenskan

Det såg så bra ut. Men Brommapojkarnas:s ledning i den avgörande kvalmatchen mot AFC Eskilstuna slutade i en svidande 1-2-förlust. Och nästa säsong spelar BP i Superettan.

  • Publicerad 17:10, 25 nov 2018

– Det känns bara tomt. Vi hade ett jättebra utgångsläge, men blev för passiva, säger BP:s Fritiof Björkén till Mitt i direkt efter matchen.

Ett allsvenskt kontrakt stod på spel när BP tog emot AFC Eskilstuna på Grimsta IP på söndagseftermiddagen. Segern i den första kvalmatchen borta innebar att oavgjort skulle räcka för att hålla västerorts stolthet kvar i Allsvenskan.

Men det började nervöst och krampaktigt, som det brukar i kvalmatcher där det gäller allt eller inget för bägge lagen. Efter en jämn inledning var AFC på väg att ta över kommandot, delvis med hjälp av hårt och tufft spel, inte minst mot BP:s supertalang, 17-årige Jack Lahne.

Bägge lagen hade bra chanser, men den allra hetaste hade AFC:s Bajram Ajeti som helt fri med BP:s målvakt Petric avslutade med ett svagt skott över.

BP:s Petar Petrovic deppar efter kvalförlusten. En ledare är på väg för att trösta honom. Foto: Anders Göransson

I den 39:e mitten kom 1-0-målet för hemmalaget. Efter ett inlägg mot vänsterkanten studsade bollen in till mittbacken Ludvig Öhman, som stötte upp bollen i nättaket. Stort jubel.

I andra halvlek satsade AFC allt framåt – laget behövde två mål – och i 65:e minuten kom chocken när AFC:s Samuel Nnamani från ett läge mitt i straffområdet fick träff med högern. Bollen smet in målvaktens högra hörn – och plötsligt var  AFC bara ett mål från att peta ner BP i Superettan.

Samtidigt hade BP en rad chanser att utöka ledningen, bland annat ett svepande ribbskott av Jack Lahne.

Så i 75:e minuten tilldelades AFC en frispark i bra läge. Skottet från den förre BP-spelaren Ajeti touchade muren och lurade BP-målvakten Nikola Petric.  Jubel hos AFC – förtvivlan bland BP-spelarna.

Trots en tung slutforcering från BP blev det inte fler mål.  Och därmed har Stockholm bara tre lag i Allsvenskan nästa säsong.


Skriv upp dig på veckans sportsvep – få de bästa nyheterna från Stockholms sportvärld som nyhetsbrev!