Nostalgi. Sparken påminner många om ungdomen, berättar Gunilla Lilliehöök, 84. Foto: Carl Lilliehöök och Alexander Lilliehöök (kollage)

Här sparkar sig Gunilla fram i Enebyberg

Det är en sällsynt vinter, berättar Enebybergsbon Gunilla Lilliehöök som har kunnat uträtta ärenden på sin spark. "Många blir nostalgiska"

  • Publicerad 10:18, 15 feb 2021

Till mångas glädje har snön fått ligga kvar på marken det här året. Skidbackarna och spåren har kunnat öppna. Och det är många som har velat ta revansch efter fjolårets kortvariga och varma vinter.

Även här i Enebyberg. Här sparkar Gunilla Lilliehöök, 84, sig fram för att uträtta ärenden, som att handla i den lokala butiken på Eneby torg.

Hon berättar att sparken har fångat en del uppmärksamhet.

– Det är en gammal spark som har hängt med i många år. Det är väldigt trevligt att komma med en spark eftersom många äldre blir nostalgiska och tycker det påminner om sin ungdom, säger hon till Mitt i Danderyd.

Enebybergsbon meddelar även att det är en sällsynt bra sparkvinter. Under förra helgen kunde hon sparka nästan varenda dag, eftersom det under fredagskvällen kom finkornig snö – som fått ligga kvar på vissa ställen.

Hon berättar att det är viktigt att vara försiktig.

– Man får akta sig från att åka på en sandfläck. Då blir det tvärnit, säger hon och fortsätter:

– Det går inte snabbt för mig. Jag har varit med om en del operationer, så det är mer en rullator på medar för mig än en riktig spark.

Började sparka i Dalarna

Gunilla Lilliehöök berättar att hon har bott i Danderyd sedan 1965, både i Stocksund och Enebyberg, och är nyligen inflyttad till Eneby torg.

Sparkintresset kom i barndomen under kokslovet, som sportlovet under ransoneringstiden på 40-talet hette, när familjen åkte till snöigare breddgrader.

– Vi åkte upp till Dalarna och där var det så klart spark som gällde. Men det var inte tal då om att åka till fjällen, som är vanligt idag på sportloven, säger Gunilla Lilliehök.

Men hon tror inte att sparken är något som kommer att bli en trend.

– Nej, det är nog sällsynt. Jag tror att det är ganska svårt att få tag i en spark här nere i trakterna. Det är nog vanligare norrut, säger hon.

Helt lyrisk

Enebybergsbon meddelar att hon kommer fortsätta sparka – så länge det går.

– Jag har en väninna från Stocksund som blev helt lyrisk när jag berättade att jag tog fram den. Det är ju väldigt roligt och speciellt under en sån här sällsynt vinter.