Flera områden i inre Brevik är på väg att få vatten och avlopp samt nya vägar. Sven Ek på Fastighetsbyrån spår en prisökning där. Foto: Ulrika Lind

Här spår mäklare kraftig prisökning

Var finns framtidens bostadsklipp? Flera mäklare blickar mot Östra Tyresö och förutspår en stadig prisökning på tomterna i takt med att områdena förvandlas till tjusiga sjönära villaområden.

  • Publicerad 14:49, 17 mar 2014

Priskurvan för villor och bostadsrätter i Tyresö har pekat uppåt de senaste tre–fyra åren. Enligt flera mäklare som Lokaltidningen Mitt i har talat med är det dock svårt att peka på några enskilda faktorer som bidragit till utvecklingen, och när de ombeds se tendenser bakåt i tiden spretar beskeden.

Cecilia Elveback, fastighetsmäklare på Bjurfors, menar att den enda tydliga trenden hon noterat är att sjöfastigheter stigit i pris, då de blir mer och mer sällsynta.

Ming Ceder på Skandiamäklarna pekar på att villorna i Tyresö Strand ökat mycket i värde, medan Sven Ek på Fastighetsbyrån ser den kraftiga prisuppgången på riktigt små men också riktigt stora bostadsrätter som en trend.

– Där såg vi en helt galen prisutveckling förra året med rekordhöga kvadratmeterpriser på ettor. Även femmor har gått bra. Sam­tidigt tycks den ha mattats av de senaste månaderna, säger han.

Ber man däremot mäklarna om tips för en god investering för framtiden är alla tre överens om att förändringsområdena i Östra Tyresö ligger bra till. Enligt mäklarna skulle en uthållig investerare som köper en tomt där Tyresö kommun ska – eller nyligen har – dragit ut ledningar för vatten och avlopp, kunna tjäna en hacka.

– Tänk dig att du köper ett litet fritidshus i ett riktigt sjönära läge. Och så väntar du med att sälja tills allt det där med vatten- och avlopp och vägar är klart. Då blir det ett riktigt klipp, säger Sven Ek.

– Men det krävs ju förstås att man har resurser att sitta på fastigheten i några år, eller att man kan tänka sig att bo där med familjen under tiden, säger han.

Som exempel visar Sven Ek upp några tomter i korsningen Bofinksvägen och Grönsiskevägen i inre Brevik. Utsikten över Ersta­viken är vidunderlig.

– Tomterna här kan säkert öka i värde med 1–1,5 miljoner kronor. Det här kommer att bli ungefär som i Tyresö Strand, men lantligare med större tomter, säger han.

Tomterna här kan säkert öka i värde med 1–1,5 miljoner kronor.Sven Ek, fastighetsmäklare

Fakta

Tomtägare får bygga ut till 120 kvadrat i två plan

Fastighetsägare i Nytorp har fått kommunalt vatten och avlopp, nya vägar och större byggrätter.

Solberga och delar av Raksta står näst på tur, arbetet påbörjas i år. Även Tegelbruket har fått klartecken. För Orrnäs och fler delar av Raksta jobbar Tyresö kommun på nya detaljplaner.

Ändringarna innebär att tomtägare får bygga ut husen till 120 kvadratmeter i två plan eller 160 kvadratmeter i ett våningsplan.

På lång sikt ska hela Östra Tyresö utom delar av yttre Brevik förändras på liknande sätt, men i vissa fall kan det dröja till efter 2030.

Visa merVisa mindre