Här snattas för 40 000 i veckan – Polisen: Tala tjuvarna till rätta

Det stjäls för miljoner i Södermalms mataffärer. Men i stället för att rycka ut vill polisen att personalen själva ska stoppa stölderna – genom att prata med tjuven inne i butiken.

  • Publicerad 16:35, 2 feb 2016

Tre stora mataffärer på Södermalm vittnar om stora problem med stölder. Där stjäls och snattas det för runt 40 000 kronor i veckan – i varje butik.

– Det verkar som att det snattas i snitt för runt två miljoner kronor per mataffär och år på Södermalm. Det är ett väldigt högt svinn för butikerna, säger polisassisten Fredrik Kaati på Södermalmspolisen.

Konfrontera i butik

I dag ingriper många butiker först när den som tagit en vara passerat kassan och snatteriet är ett faktum. Sen tas gärningsmannen till lagret där väntan på polisen kan bli lång. Att det dröjer en eller ett par timmar innan polisen kan komma och hämta den gripne är inte ovanligt.

Nu vill polisen på Södermalm att affärsinnehavare tänker om och börjar stoppa den som är på väg att sno något redan inne i butiken.

– När de ser någon ta något innanför jackan vill vi att man går fram med en kundkorg och på ett sjyst sätt säger ”hej, i den här affären lägger vi varor i korgen. Det är mer hygieniskt och bättre för alla” säger Fredrik Kaati.

Polisen anser att konfrontationen gynnar både butiken, som slipper ha personal sittande på lagret i flera timmar i väntan på polisen, men också polisen som idag lägger en stor del av sin tid på att åka fram och tillbaka mellan polishuset och affärerna för att ta hand om snattare.

Polisen avskräcker inte

Bara under årets sista två månader tog butiksingripanden 500 arbetstimmar för polisen på Södermalm.

– Och den som grips för snatteri eller stöld förekommer ofta redan i våra register och vet att rättsväsendet tar rätt lätt på den här typen av brott. Det blir sällan någon allvarlig påföljd och det blir därför inte avskräckande att vi poliser tar dem, säger Fredrik Kaati.

Just nu är han och hans kollega Thobias Rydberg ute och träffar butiksägare på 15 olika ställen på Söder, bland annat på Systembolagen, i Hemköps butiker och i en del sport- och klädaffärer, för att få med sig butikerna på Södermalmspolisens nya strategi. Enligt polisen är butikerna så här långt positiva.

– Om det fungerar så som vi vill så kommer svinnet minska. Södermalmsborna slipper betala för snatteriet och vi i polisen får mer tid att vara ute på Söder, säger Fredrik Kaati.

Mindre risk för våld

Polisen anser inte att det medför en ökad risk för butikspersonalen att konfrontera den som är på väg att stjäla något. Tvärtom, anser Fredrik Kaati.

– Det värsta som kan hända när man stoppar någon som ännu inte begått ett brott är att den säger ”vad då, jag tänkte betala”. Stoppas man utanför kassan så ökar risken för våld dramatiskt. Dessutom är det inte optimalt att personalen sitter med en okänd person inne på lagret, säger Fredrik Kaati.

Enligt Thobias Rydberg har flera ingripanden mot snattare lett till misshandel på Söder.

– Att en som stoppar ett snatteri av två påsar chips blir misshandlad, så ska det inte vara. Vår tanke är att man istället har en dialog innan brott begåtts. Det är mycket tryggare, säger Thobias Rydberg.

LÄS ÄVEN Facket rasar efter polisens råd: Butikspersonal kan dö