Spaning. Niklas Milberg såg båten M/S Birger Jarl segla ut mot skärgården under tisdagen. Foto: Niklas Milberg

Här smiter Leif-Ivans skandalbåt M/S Birger Jarl

M/S Birger Jarl smet förra veckan från kajen vid stadsgården utan att möta de formella krav som ställts. Nu har båten, som tidigare tillhörde Tullingebon Leif-Ivan Karlsson, bytt ägare.

  • Publicerad 11:16, 6 maj 2020

Kan ge upp till två års fängelse.

Den 29 april sågs M/S Birger Jarl lämna kajen vid stadsgården framför ögonen på myndigheter som beordrat ägaren Leif-Ivan Karlsson att hålla kvar den tills de försäkringar och certifikat som behövdes var inlämnade, skriver Sjöfartstidningen.

– De var belagda med nyttjandeförbud men valde ändå att åka, säger sektionschef Lotta Taxén från Transportstyrelsen till BotkyrkaDirekt.

Förra onsdagen lade båten till i en hamn i Timrå, där transportstyrelsen och kustbevakningen mötte upp, rapporterade SVT. En förundersökning är inledd om brott mot fartygssäkerhetslagen.

Leif-Ivan Karlsson har inte gett någon tydlig förklaring till varför han tog båten till Timrå. I veckan gick dock ägarbytet igenom.

– Båten heter nu Baltic star och ägs av Rederi hotell fartyget BJ AB, säger Lotta Taxén på Transportstyrelsen till BotkyrkaDirekt.

Ett ägarbyte räddar inte Leif-Ivan Karlsson från de konsekvenser som båtutflykten orsakade honom.

– Den resan gjordes av den tidigare ägaren. Om de nya ägarna skulle göra en ny utflykt så skulle vi förstås behöva kolla på det, men jag hoppas att de stannar i Sundsvall, säger Lotta Taxén.

Leif-Ivan Karlssons rättsliga turer

Hot, obetalda löner, överträdelser av alkoholtillståndet och olovlig uthyrning av hotellbåten M/S Birger Jarl som gav 3 miljoner kronor i vite, är några av händelserna som omgärdat entreprenören Leif-Ivan Karlsson.

Ägaren. Entreprenören Leif-Ivan Karlsson i båten M/S Birger Jarl. Foto: Erik Simander