Kjell Tegström lagar mat från grunden – och instagrammar den. "Jag älskar mitt jobb!". Foto: Åsa Sommarström

Här smakar förskolematen som på restaurang

Konfiterad rotselleri, pommes chateau och rödvinssås… barnen på Ängkärrs förskola har fått prova många nya smaker sedan krögaren Kjell Tegström tog över grytorna. Nu vill han sprida sin matmission i Solna.

  • Publicerad 15:05, 11 jun 2018

”Det är som en lyxrestaurang!” – så beskrev en farmor maten på Ängkärrs förskola i ett mejl till Mitt i Solna. Vi blev förstås nyfikna och stämde träff med förskolans kock Kjell Tegström.

En gryta puttrar på spisen när vi tittar in.

– Kyckling, kanelstång, kokosmjölk och en massa citron. Och så har jag skurit ned spetskål – gott krisp och mindre protein!

Småskålar med couscous, örter och lime står preppade på köksbänken. Koriander på sidan.

– Hälften av barnen älskar koriander, hälften hatar det. Precis som med vuxna, konstaterar Kjell.

Dags för provsmakning.

Johanna Yohannes Monfeldt och Livia Svensson får provsmaka varsin sked av grytan.

– Gott! säger de i mun på varandra.

Lunchen har blivit en höjdpunkt på dagen.

– Jag frågar alltid pappa på vägen hit vad det blir för mat, berättar Johanna.

Ungarnas nya favoritkock har ägnat yrkeslivet i Stockholms krogvärld. Kjell Tegström drev länge hyllade restaurang Krypin i Gamla stan.

Så hur hamnade du här, på en förskola i Solna?

– Jag har jobbat 14 timmar per dygn hela livet, alltid kvällar och nätter. Det sliter på en till slut, på familjen också. Jag såg jobbet på Arbetsförmedlingen och tänkte att jag måste prova.

Vad är det för skillnad nu, när dina gäster är barn?

– De är mycket enklare, och ärliga. Är det inte gott får man höra det direkt, det gäller ju om det är gott också.

När Kjell tog jobbet som Ängkärrs fasta kock i januari 2018 hade han två krav.

Kjell är född i Solna – det sätter spår.

– Ett var att få laga riktig mat från grunden. Inte komma hit och slänga in färdiga biffar. Det ska smaka som på restaurang.

Och så var det ju en sak till.

– Jag ville starta ett instagramkonto.

Målet 1000 följare

På kontot ”ängkärrskocken” dokumenterar Kjell luncher, brödbak och mellisar. Föräldrar gör tummen upp åt färggranna morotslådor, vegomåndag och granolapyssel.

– Målet är 500 följare till midsommar, 1 000 innan jul!

På kontot delar han också veckans menyer. Och visst har både barn och vuxna hajat till då och då – Kjell har bjudit på allt från konfiterad rotselleri till pommes chateau och rödvinssås.

Lunchen kan bli som en liten lektion.

– Man kan få förklara något, som att konfiterat betyder kokt i smör och jättegott. Ibland blir barnen misstänksamma. Äter man bara köttbullar och makaroner hemma kanske färska gulbetor kan verka konstigt. Men oftast tycker de att det är supergott, och de smakar alltid, intygar Kjell.

Vill sprida sin matmission

Med begränsad budget gäller det att vara kreativ och planera smart.

– Man kan hitta färsk fisk för 40 kronor kilot istället för att köpa färdiga panetter för det dubbla. Grönsaker är billigt, en dag i veckan kör vi helt vego. Är det dyrt beställer jag bara lite. Några pumpakärnor gör mycket i en sallad.

Nu vill Kjell sprida sin matmission.

Frukost, mellis och lunch för 55 barn står på schemat varje dag. ”Är det inte gott får man höra det direkt, det gäller ju om det är gott också”, säger Kjell om sina nya gäster.

Sallad med broccoliskott och pumpakärnor – syrligt och krispigt.

– Många förskolor har verkligen inte rolig mat med mycket halvfabrikat. Jag skulle gärna ta hit folk och visa vad man kan göra för samma pengar, om viljan finns. Jag vill att det ska hända lite i kommunen.

På instagram taggar du dina inlägg med ”#älskarmittjobb”.

– Det är lyx att sluta klockan 15. Och när jag går över gården springer barnen fram och ropar att man är bästa kocken. Så klart jag älskar mitt jobb!