Kommunpolis. Ola Åkesson vid polishuset där en ficktjuv försökte stjäla ur en handväska. Foto: Pelle Strindberg Jutehammar

Här slog ficktjuven till på helt fel plats

Fickstölder på Norrmalm har minskat över tid, men nu ökar de igen. På Kungsholmen slog en tjuv till vid polishuset – det gick så där.

  • Publicerad 07:00, 7 jun 2022

Det är lite dumt ställe att stjäla på med tanke på hur många poliser som rör sig där.

Den 6 maj strax före lunch i Polishusparken – mellan polishuset och rådhuset – såg ett vittne hur en man försökte stjäla något från en kvinnas handväska.

– Vittnet försökte dokumentera det och konfronterade sedan den misstänkte, säger Ola Åkesson, kommunpolis på Kungsholmen.

Vittnet höll kvar den misstänkte i väntan på polisen – som inte hade långt att gå.

Ola Åkesson uttrycker sig diplomatiskt om ficktjuvens val av brottsplats.

– Det är lite dumt ställe att stjäla på med tanke på hur många poliser som rör sig där. Men det fanns kanske en anledning till det, vad vet jag.

2018 anmäldes runt 2 992 grova fickstölder på Norrmalm, sedan dess har de minskat och förra året landade det på 929 anmälningar.

Mellan vecka 1 och 20 under 2022 har det dock varit fler anmälningar jämfört med samma period förra året.

– Ser man på den långsiktiga trenden är det en nedgång, men jämfört med förra året är det en uppgång under början av året.

Flest stölder i city

Det har i år varit många stölder i city där det vistas mycket folk, som T-Centralen, Drottninggatan och Västerlånggatan.

Ola Åkesson utesluter inte att ökningen kan vara ett tecken på att fler vågat sig ut igen när restriktionerna har lyfts.

– Det kan absolut påverkat att folk inte har rört sig ute i lika stor utsträckning. Nu lever man på som vanligt – det gäller tyvärr även ficktjuvarna.

Brottsplats. Begår någon brott i de här kvarteren är det inte långt bort för polisen. foto: P. Strindberg Jutehammar

Fickstölder Norrmalms stadsdelsområde

2018: 2 992

2019: 2 351

2020: 1 264

2021: 929

Under vecka 1–20, 2022, har 319 fickstölder anmälts jämfört med 249 samma period år 2021.

Källa: Polisen

Visa merVisa mindre